Лайм

Переживають не першу війну: Олена Зеленська в Міжнародний день людей похилого віку нагадала про важливе

"Для них зараз як ніколи важлива турбота й підтримка"

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку - в Україні цей день зустрічають в умовах війни. Олена Зеленська побажала літнім українцям довгого, здорового та переможного життя, а решті нагадала про важливість підтримки людей старшого покоління в нинішніх реаліях.

"Вони першими зустрічають наших захисників на деокупованих територіях, бо переважно вони там і залишилися. І, майже не маючи їжі, намагаються нагодувати воїнів. Їм завжди важче поїхати, а тим паче емігрувати - не лише через здоров’я, а й через особливий зв’язок із рідним домом, у якому стільки спогадів. І водночас для порятунку родини вони можуть кілька діб просидіти за кермом старенької автівки, вивозячи онуків у безпеку. Це вони завжди нам казали: "Війна – найстрашніше". І от дехто переживає вже не першу свою війну", - написала перша леді в Instagram.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Олена Зеленська нагадала, що згідно з класифікацією ВООЗ, літній вік починається з 60 років. В Україні таких громадян понад 9 млн людей. Щонайменше мільйон українців – працюючі пенсіонери, які підтримують родину та економіку. Сьогодні пенсіонери є у теробороні та як добровольці у ЗСУ.

"Це вік, коли життєвий досвід особливо великий і цінний, але й потреб більше: треба більше уваги, більше медичних послуг, більше допомоги", - зазначила дружина президента.

"Яке було б щастя, якби сьогодні ми говорили лише про рівень пенсії, якість і доступність медицини, цифрову грамотність та активний заслужений відпочинок. Але через повномасштабне вторгнення Росії мусимо говорити передусім про безпеку й повернення літніх людей до нормального життя. Тож, якщо сьогодні ваш день, дозвольте побажати саме його - довгого, здорового й переможного життя", - написала Олена Зеленська.

Тих, хто не досяг відповідного віку, перша леді попросила звернути увагу на те, як почуваються старші люди, які знаходяться поруч.

"Для них зараз як ніколи важлива турбота й підтримка - і ділом, і словом. Ці покоління, найменш звиклі звертатися по психологічну допомогу, тримають усе в собі. Допоможемо їм зняти тягар пережитого", - наголосила вона.

У своєму дописі Зеленська опублікувала інфографіку з порадами для громадян на деокупованих територіях, яку розробило МОЗ разом із доктором психологічних наук Віталієм Клімчуком. Там є номери телефонів гарячих ліній, за якими можна звернутися за допомогою (для перегляду гортайте праворуч).

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Olena Zelenska (@olenazelenska_official)


Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil