Лайм

У мережі розвінчали фейк про чоловіка, який у Києві стріляв з вікна по дронах-камікадзе

Про "стрілка" вперше написали ще у 2021 році

17 жовтня Росія атакувала Київ дронами-камікадзе. 5 із 28 БПЛА досягли мети та вдарили по житлових будинках та об'єктах критичної інфраструктури.

Після атаки в соцмережах почало стрімко розповсюджуватись фото чоловіка, який стріляє з гвинтівки з вікна багатоповерхівки. У підписі говорилося, що киянам набридли "шахіди", і вони почали збивати їх самостійно. Виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності.

Фото: Telegram

Фото, яке розбурхало мережу, є фрагментом із відео 2021 року. Оригінал був опублікований у Telegram-каналі Патрульної поліції Києва. 51-річний чоловік стріляв із вікна квартири в одному з будинків на Святошині. Стурбовані сусіди викликали на місце правоохоронців, і ті виявили у порушника рушницю та наркотики.

Українці тим часом уже встигли проголосити "стрільця" героєм. "Ну от як наш народ побороти? Не військовими єдиними. Просто мешканець столиці відстрілює дрон із вікна свого дому", - пишуть вони.

Фото: Instagram

Розбір завалів триває: фото з місця удару "шахіда" по житловому будинку у Києві.

Раніше Державний центр кіберзахисту дав інструкцію, як розпізнати фейк. Так, українцям рекомендували завжди звертати увагу на дату та час публікацій, а також не поспішати розповсюджувати новини без надійного джерела.

"Поширений елемент фейкових новин - видавати старі публікації за нові, - йдеться в інструкції. - Звертайте увагу на сумнівні цитати та фотографії. Скептично ставтеся до шокуючих або підозрілих цитат та опублікованих фотографій з місця подій".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil