Лайм

Поет у ЗСУ Павло Вишебаба розповів про книгу, яка допомогла йому зрозуміти українців

Військовий вірить, що українці не повторять помилок ХХ століття

Спершу - мільйони переглядів, а тепер і тисячі прочитань на папері. Збірка ранньої та фронтової поезії Павла Вишебаби під назвою "Тільки не пиши мені про війну" вийшла нечуваним для України накладом - 15 тисяч примірників. І вже перекладена понад десяткою мов.

Автор рядків щемливого вірша "Доньці" - командир відділення 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. В інтерв'ю "Апостроф" він розповідає, що з гумором ставиться до ризику смерті, не приховує, що боляче переживає втрату побратимів та вірить, що українське суспільство змінилося.

Читайте також: "Тільки не пиши мені про війну": мережі зворушили вірші українського бійця доньці.

Фото: facebook.com/vyshebaba

Він пише про те, що переживає. Поезія Вишебаби жива в буквальному сенсі, адже існує на межі реальності, відваги і, звісно ж, історичності моменту.

І саме про нього - історичний момент - поет-військовий розповів у літературному подкасті для проєкту "UГолос: Книжкове укриття" мобільного ресурсу про книжки LitCom. Він обрав книгу, яка допомогла знайти відповіді, чому українці саме такі, як є. Це - "Подолати минуле: Глобальна історія України" Ярослава Грицака. Для Вишебаби це текст, передусім, про те, як народилася українська нація.

"За 7-10 років у 1920-х роках постала нова еліта модерної України… Сталінські репресії знищили 230 з 260 українських письменників", - Павло Вишебаба згадує книгу "Подолати минуле" Ярослава Грицака.

І якщо у ХХ столітті радянській владі вдалося понівечити українство розстрілами, засланнями та катуваннями, свій вибір українці не змінили, вважає Вишебаба.

"Тоді, у 1920-х креативний клас зробив свій вибір у бік Європи", - Павло Вишебаба.

Вишебаба вірить, що українці не повторять помилок ХХ століття.

"Ми переможемо і не буде розірвана єдність поколінь, як це трапилося після сталінських репресій", - Павло Вишебаба.

Читайте також: Діалог між фронтом і тилом: Павло Вишебаба та KOLA зворушили українців піснею-віршем "Доньці".

Фото: facebook.com/vyshebaba

Павло Вишебаба вважає, що як 1922, так і 2022 - роки, знакові посиленням національної свідомості українців. Саме про це його вірш "Зірка", де є слова: "Народ ся рождає, славімо його!".

Втім саме зараз, вперше з часів Хмельницького, на думку Вишебаби, "ми відчуваємо себе нацією переможців".

Прослухати літкаст Павла Вишебаби ви можете у мобільному додатку LitCom: https://litcom.page.link/sejT.

Довідково:

LitCom - це перша в Україні сервісна соцмережа про книги, представлена у формі мобільного застосунку. LitCom створений для обміну літературними подкастами (літкастами) із записом вражень від прочитання книжок. Інші функції схожі на звичні для більшості користувачів соціальних мереж. І хоч у LitCom немає обміну приватними повідомленнями, тут є можливість створювати текстові публікації, додавати світлини, стежити за іншими користувачами, ставити вподобайки та коментувати чужі дописи, а ще — робити аудіозакладки й списки відтворення, зберігати цікаві для вас літкасти та, за бажання, створювати або купувати платний аудіоконтент.

Докладніше про додаток та лінк на завантаження: https://litcom.com/about.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита