Лайм

Як визначити родючий ґрунт по бур'янам: 5 рослин, на які варто звернути увагу

Запам'ятайте їхні назви та як вони виглядають

Дачники та досвідчені господарі вже навесні продумують, що вони вирощуватимуть на городі влітку. Багато хто з них знає, що овочеві культури потрібно розмістити на грядках так, щоб вони не гальмували і не пригнічували розвиток інших, а також слідкувати за збалансованим складом ґрунту. theLime вирішив розповісти, які бур'яни вкажуть на те, що він родючий.

Амарант (щириця закинута)

Цей бур'ян віддає перевагу пухким, суглинистим, родючим ґрунтам, які багаті на азот. Амарант у саду чи на городі – гарний показник, а ваша земля містить достатньо гумусних речовин. Позбутися амаранта необхідно ще до того, як він почне цвісти.

У ньому міститься багато білка та вітамінів, його молоде листя – відмінний корм для домашніх тварин (кролів, свиней).

Фото: wikipedia.org

Галінсога дрібноквіткова

Однорічна рослина, яка у великій кількості з'являється у садах та городах. Рясно росте на зволожених, пухких, родючих ґрунтах. Наявність на грядках і в квітниках свідчить про те, що вам практично нема про що піклуватися з вашим ґрунтом все гаразд.

Бур'ян потрібно вчасно прополоти, не даючи йому цвісти і утворювати насіння, оскільки рослина дає від 5 до 30 тис. сім'янок, що зберігають схожість до 5 років.

Фото: wikipedia.org

Жовтий осот польовий

Ця вологолюбна та світлолюбна багаторічна рослина демонструє, що на вашій ділянці добре аерований, родючий ґрунт з реакцією ґрунтового розчину від слабокислого до нейтрального.

Для придушення осота необхідно сіяти жито чи овес. Під час прополювання видаляйте відрізки коренів, вони дуже життєздатні, відрізки завдовжки 3-5 см приживаються на 90-100%.

Осот – добрий медонос, його можна використовувати в народній медицині.

Фото: wikipedia.org

Читайте також: Три бур'яни на городі вказують на проблеми з ґрунтом: як їх розпізнати.

Фіалка польова

Багаторічна або однорічна рослина з жовтими або жовто-фіолетовими квітками. З'являється в садах та городах, у посівах розвивається дуже швидко та заглушує основну культуру, любить вологі ґрунти. Легко розмножується насінням та укоріненням пагонів. Наявність фіалки – гарна ознака. Вона відноситься до культур, чуйних на високий вміст певних елементів, і свідчить про родючий грунт, багатий на фосфор.

Усунути фіалку можна ручним прополюванням. Проконтролюйте стан ґрунту, здайте його на агрохімічний аналіз. Надлишок фосфору не страшний, зазвичай він нейтралізується за рахунок утворення нерозчинних сполук із кальцієм або залізом. Виключіть фосфорні добрива, восени вносте калійні, а навесні – азотне підживлення.

Фото: pinterest.com

Талабан польовий

Талабан з'являється на городах та у вологих місцях з пухким ґрунтом. Його поява на ділянці свідчить про достатню кількість у ґрунті калію.

Своєчасно випалюйте бур'яни, не допускайте цвітіння та дозрівання насіння, одна рослина дає 1,5-3 тис. насіння. Якщо ви помітили на рослинах у саду ознаки надлишку калію (побуріння країв листя, скручування нижнього листя, витончення молодого), зробіть агрохімічний аналіз ґрунту. Надлишок калію можна усунути інтенсивним поливом.

Рослина має гострий гірчичний аромат, насіння при необхідності можна використовувати як приправу.

Фото: wikipedia.org

Цікаві новини для вас:

  1. Що робити з тюльпанами після цвітіння: корисні поради садівникам.
  2. Як зробити герань квітучою та пишною: правила досвідчених садівників.
  3. Як доглядати за гіацинтами до і після цвітіння: поради знавців садівництва.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Буде власність нашого сина: Квіткова розповіла про поділ майна після розлучення з Добриніним

Даша Квіткова і Нікіта Добринін після розлучення поділили все порівну - колишні закохані планують купити квартиру сину Леву

Привернули увагу до України: alyona alyona і Jerry Heil висловилися про результати "Євробачення-2024"

alyona alyona і Jerry Heil висловилися про 3 місце на Євробаченні 2024 - артистки подякували шанувальникам за підтримку

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео