Лайм

Як доглядати за гіацинтами до і після цвітіння: поради знавців садівництва

Що потрібно знати про вирощування квітів

Гіацинти - багаторічна рослина, яку можна вирощувати не лише на відкритому повітрі, а й у приміщенні. Тому, якщо ви хочете, аби вашу оселю прикрашали не лише декоративні орхідеї, але й інші яскраві квіти, тоді вам корисно буде дізнатися про правила вирощування гіацинтів. Спеціалістка з садівництва, експертка з багаторічних та квітучих рослин Дебра ЛаГаттута розповіла виданню The Spruce, як правильно доглядати за гіацинтами.

Квітка гіацинту являє собою кучеряву кисть яскраво-фіолетового, рожевого, червоного, жовтого, коралового або білого кольору. На відкритому повітрі він цвіте ранньою весною, а коли вирощується в приміщенні, то його змушують цвісти в сезон, охолоджуючи цибулини перед початком посадки.

Фото: unsplash.com

Гіацинти містять алкалоїдні сполуки, токсичні для людей та тварин. Токсини найбільш сконцентровані в цибулинах, квіти та листя містять лише невелику їхню кількість.

Вживання цибулин гіацинту потенційно смертельно. Люди, схильні до алергії, можуть подразнити шкіру при контакті з квіткою. Якщо квітку або листок проковтне кішка або собака, це може викликати у улюбленця розлад шлунка. Траплялися випадки, коли собаки помирали після поїдання кількох цибулин гіацинтів, але смертельні випадки серед домашніх тварин трапляються рідко.

Як виростити гіацинти в приміщенні

Якщо ви спокійно ставитеся до інтенсивного аромату гіацинту, тоді можете посадити його вдома. Гіацинт - багаторічна рослина, але більшість садівників ставиться до них як до сезонних однорічників, оскільки після цвітіння листя має непривабливий вигляд. Більшість садівників купують нові цибулини кожен рік, охолоджують їх та висаджують у горщики в терміни, що забезпечують цвітіння взимку або навесні, а після цвитіння цибулини викидають.

Фото: pixabay.com

Якщо ви хочете, щоб рослини зацвіли правильно і в бажаний час, їх цибулини потрібно охолодити в темному місці при температурі від 35 до 48 градусів за Фаренгейтом (1,7 - 8,9 за Цельсієм) не менше 13 тижнів. Наприклад, якщо ви охолодите цибулини на початку листопада, то цвітіння розпочнеться у першій половині березня. Охолодити цибулини можна до або після того, як посадите їх у горщики.

Якщо охолоджуватимете цибулини гіацинту в холодильнику, то стежте за тим, щоб поряд не лежали фрукти, які виділяють газ етилен, що руйнує квіткові зародки всередині цибулин.

Читайте також: Що робити з тюльпанами після цвітіння: корисні поради для садівників.

Як доглядати за гіацинтами

Освітлення

Після того, як цибулини були охолоджені і посаджені, помістіть горщики гіацинтів у прохолодне темне місце, поки листя не виростить приблизно до 5 см. Після досягнутого росту можна перенести їх до вікна, але туди, де потрапляє непряме сонячне світло. Коли ви побачите перші ознаки цвітіння, перемістіть гіацинти на сонячне світло на весь період цвітіння.

Фото: pixabay.com

Температура та вологість

Гіацинти зазвичай віддають перевагу прохолодним температурам, наприклад, на відкритому повітрі ранньою весною. Зберігання в прохолодному місці продовжить час цвітіння.

Полив

Тримайте грунт вологим, поки цибулини проростають і вкорінюються, але скорочуйте полив, коли починається цвітіння, особливо якщо ви плануєте пересаджувати цибулини на відкритому повітрі.

Фото: pixabay.com

Добриво

Цибулини гіацинтів вже мають усередині зародок квітів для наступного року, тому немає потреби удобрювати їх перед початком посадки. Однак невелика доза кісткового борошна або підгодівлі для цибулин допоможе цибулинам сформувати зародок наступного року, коли цвітіння закінчиться. Не зловживайте підживленням гіацинтів.

Обрізка та догляд

Якщо ви ставитеся до гіацинтів як однолітників, просто викиньте цибулини і грунт, коли вони відцвітуть. Якщо ви хочете посадити цибулини на відкритому повітрі, поставте горщики в темне прохолодне місце, поки листя не засохне. Потім дістаньте цибулини і посадіть на відкритому повітрі, коли грунт прогріється.

Цибулини не зацвітуть у перший сезон на відкритому повітрі, але як тільки вони пройдуть наступний період зимового охолодження, вони цвітимуть два або три роки.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, як зробити герань квітучою та пишною.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Привносять світло в життя інших: які знаки Зодіаку вважають найбільш позитивними

Представники яких зодіакальних сузір'їв прагнуть завжди бачити у всьому позитив, робити світ кращим і допомагати порадами  

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї