Лайм

Що робити з тюльпанами, які відцвіли: поради досвідчених садівників

Запам'ятайте ці прості правила

Чимало господинь прикрашають свої ділянки на дачах та прибудинкові території різними квітами, які радують око навесні та влітку: півоніями, гіацинтами, петуніями тощо. І якщо ви знаєте, що робити з нарцисами після цвітіння, зверніть увагу на прості поради щодо тюльпанів. theLime вирішив докладніше розповісти вам про це.

Тюльпани – одні з перших рослин, що починають квітнути приблизно у середині весни. Як правило, вони цвітуть протягом двох-трьох тижнів, залежно від погодних умов. Але коли вони починають в'янути, багато садівників не знають, що робити зі стеблами, що залишилися, і зів'ялими квітами.

Фото: pixabay.com

На початку червня на клумбах залишається тільки зелене листя і стебла, але зрізати їх у жодному випадку не можна. Справа в тому, що листя і стебла повинні залишатися в землі доти, доки повністю не пожовкнуть. Це необхідно для того, щоб цибулина у землі зміцнилася та сформувалася. Якщо ж листя обрізати, наступного року тюльпани не зацвітуть.

Читайте також: Як вирощувати петунію, щоб цвіла пишно і густо: поради від знавців садівництва.

Крім того, відцвілі тюльпани потрібно продовжувати поливати і навіть підгодовувати добривами, але без хлору та азоту у складі. Інтенсивний полив потрібен протягом 2 тижнів після завершення цвітіння.

Після того, як пелюстки повністю обсипалися, видаляємо квітконоси. Це потрібно, щоб рослина не витрачала свої сили на дозрівання насіння, а зміцнювала цибулину. Обрізаємо лише головки квітконоса, стебло залишаємо.

Видаляти листя з клумби необхідно тільки після того, як воно повністю пожовкло. Листя повинно легко відходити. У тому випадку, якщо ж воно міцно тримається за цибулину, значить, вона ще не до кінця дозріла в землі, і краще ще почекати.

Читайте також: Що робити з тюльпанами після цвітіння: корисні поради садівникам.

Крім того, тюльпани потрібно періодично викопувати і пересаджувати, найкраще це робити раз на 2-3 роки наприкінці липня. Після викопування цибулини тюльпанів потрібно залишити в півтіні на вулиці, щоб вони просохли, а потім промити в 5% розчині марганцівки. Зберігати викопані цибулини потрібно в сухому теплому місці в ящику з дном, що добре вентилюється.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як позбутися слимаків і попелиці на городі: народні засоби проти шкідників.
  2. Ґрунт має прогрітися: коли і як сіяти огірки у квітні і травні.
  3. Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії