Лайм

Чим підживити півонії, щоб пишно цвіли: поради досвідчених садівників

Ці квіти прикрасять будь-яке подвір'я

Чимало господинь прикрашають свої ділянки на дачах та прибудинкові території різними квітами, які тішать око навесні та влітку. І якщо ви знаєте, як доглядати за гіацинтами до і після цвітіння, візьміть собі на замітку прості поради, чим підживити півонії. theLime вирішив докладніше розповісти про це.

Садівники полюбляють півонії не тільки за їхню красу, але й за те, що вони легко розмножуються і можуть тривалий час рости на одному місці. Як правило, повноцінне цвітіння півонії можна побачити лише на третій рік після посадки.

Чим підживлювати півонії навесні?

У перші два роки, якщо правильно була заправлена посадкова яма, молоді рослини підгодовувати не варто. У цей час вони лише збільшують кореневу систему.

Перше підживлення досвідчені садівники радять проводити ще ранньою весною "по крижаній скоринці". Вносимо під кожен кущ 20 г сечовини: вона вбереться у ґрунт разом із талою водою.

Після того, як розтане сніг, з профілактичною метою ґрунт необхідно пролити розчином марганцівки (2 г на відро води). Ця обробка не тільки убезпечить квіти від грибкових захворювань, але й сприяє кращому зростанню пагонів та коренів.

А коли відростуть молоді пагони, їх потрібно обробити 1%-ним розчином бордоської рідини.

Фото: pixabay.com

Друге підживлення потрібно проводити під час бутонізації рослини. Приблизно за два тижні до цвітіння підгодовуємо піони розчином настою коров'яку (1:10) з додаванням 20 г сульфату калію і 40 г суперфосфату на відро води.

Раз на місяць можна провести і позакореневе підживлення. Для цієї мети підійде комплексне мінеральне добрива, яке слід розводити згідно з інструкцією, або ж розчин сечовини (20 г) та 1 таблетка добрива з мікроелементами на відро води.

Отриманою сумішшю обприскуємо рослини або поливаємо з лійки з дрібним ситом. Позакореневе підживлення бажано проводити ввечері або в похмуру погоду.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Як вирощувати петунію, щоб цвіла пишно і густо: поради від знавців садівництва.

Як часто потрібно поливати півонії навесні?

Якщо навесні немає рясних доджів, а також у період активного росту та утворення бутонів, півонії потребують регулярного та рясного поливу. Через нестачу вологи страждають всмоктувальні корінці, які знаходяться не в стеблах, а на деякій відстані від них.

Зона всмоктування у молодих півоній розташована за 20-25 см від центру куща, у дорослих рослин – за 40 см.

Щоб вода поглиналася рівномірно, на потрібній відстані від центру багаторічника викопуємо канавку приблизно 10 см у глибину. Раз на 7-10 днів туди наливаємо воду з розрахунку 1-2 відра на дорослу рослину. Полив краще проводити у вечірній час, щоб волога не випаровувалась, а повністю вбиралася півонією.

Після зрошення необхідно також розпушити ґрунт. Допоможе зберегти вологу в ньому і мульчування, яке також захищає коріння від перегріву.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Коли садити картоплю, а коли - огірки: календар садівника на травень 2023 року.
  2. Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати.
  3. Кухонна спеція допоможе відлякати котів, які псують грядки і мітять рослини.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше .

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків