Лайм

Як позбутися слимаків і попелиці на городі: народні засоби проти шкідників

Візьміть собі на замітку

Досвідчені дачники знають не тільки коли потрібно садити ті чи інші овочеві культури за місячним календарем, а також як їх розмістити на грядках, щоб не зіпсувати врожай, але і як боротися зі злісними шкідниками. theLime ділиться перевіреними народними засобами та дієвими методами, як позбутися слимаків і попелиці.

Слимаки

Слимаки або, як їх ще називають, равлики, практично всеїдні і ушкоджують приблизно півтори сотні видів рослин. Присутність цих шкідників легко визначити по блискучих плівках, які залишаються після їх пересування, а на листках овочів з'являються дрібні дірочки, від яких іде слід сріблястого кольору.

Равлики дуже люблять вологу. Щоб позбавитися їх механічним способом, між грядками викладаємо зволожену мішковину або мокрі дошки. Шкідники масово заповзають під них, після чого їх потрібно зібрати та знищити вручну.

Ефективний спосіб – створювати для шкідників перешкоди. Наприклад, мульчувати землю соломою чи великим піском. Також слід часто розпушувати грядки – равлики нерідко ховаються під великими грудками землі, де утримується волога.

Ще один спосіб викласти в городі під рослинами і на листя потовчену яєчну шкаралупу, гострі краї якої ранять ніжну шкіру молюсків.

Чим можна обробити грядки від слимаків:

    - розчин часнику;

    - розчин пекучого перцю;

    - хрін (листя та подрібнений корінь розкладаємо між рядами);

    - гашене вапно;

    - порошкоподібний суперфосфат;

    - суха гірчиця;

    - гаряча вода (нагріваємо її до 60°С і поливаємо рослини).

    Фото: pixabay.com

Читайте також: Як швидко позбутися слимаків на капусті: народний засіб з нашатирним спиртом.

Попелиця

Цей шкідник висмоктує з рослин клітинний сік, виділяючи при цьому отруту. Якщо не почати з нею грамотно боротися, комаха здатна повністю знищити врожай.

Якщо на молодих пагонах з'являються скупчення чорного, зеленого або коричневого кольору, то, швидше за все, рослина вже уражена попелицею. Вони скручуються та виглядають недорозвиненими.

Один із найпростіших і при цьому ефективних методів – механічне знищення. Позбутися попелиці можна як вручну, так за допомогою потужного струменя води зі шланга.

Замість хімічних засобів для боротьби з попелицями можна використовувати народні. Наприклад, приготувати простий розчин із харчової соди та господарського мила. 1 ч. л. соди розчиняємо в 1 л води, а потім додаємо трохи натертого на тертці господарського мила, постійно збовтуємо, тому що сода швидко кристалізується. Обприскуємо розчином рослини.

Або ж можна "запросити" на ділянку злісних ворогів попелиці: золотоочок, мух-дзюрчалок і сонечок. Щоб привабити їх, на городі або в саду висаджують ароматні трави та кропиву. Або ж можна купити личинки у спеціалізованому магазині та випустити їх.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що робити, якщо в будинку завелися блохи: 7 перевірених способів вивести паразитів.
  2. Як відлякати комарів, якщо немає фумігатора: простий лайфхак, який знають не всі.
  3. Не потрібно використовувати отруту. Простий спосіб спіймати мишу у приміщенні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше .

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни