Лайм

На Євробаченні 2023 назвали переможця: яке місце посіла Україна

Кому Kalush Orchestra передав кришталевий мікрофон

13 травня у Ліверпулі пройшов фінал "Євробачення-2023", під час якого обрали переможця 67-го пісенного конкурсу. Вперше за 43 роки конкурс проводила не країна-переможниця, а країна, яка посіла друге місце. Через повномасштабну війну Україна не змогла прийняти "Євробачення" у себе, тому передала право проведення шоу від свого імені дружній Великій Британії.

У гранд-фіналі на сцену вийшли представники 26 країн: 20 учасників, які боролися за місце у фіналі у двох півфіналах та 6, які потрапили туди автоматично (країни "Великої п'ятірки" - Франція, Німеччина, Іспанія, Італія та Велика Британія, і торішній переможець - Україна). За результатами глядацьких голосувань та оцінок журі "Євробачення-2023" виграла Loreen - представниця Швеції.

Фото: Getty Images

Її пісня Tattoo отримала 583 бали - 243 від глядачів та 340 від національних журі. Україна у конкурсі посіла 6 місце: їй дісталося 243 бали - 189 від глядачів та 54 від журі.

Фото: instagram.com/eurovision

Для Loreen це вже друга перемога на "Євробаченні" - у конкурсі 2012 року шведська співачка посіла перше місце з піснею Euphoria. А Швеція перемогла у міжнародному конкурсі пісні вже всьоме. У 2023 році Loreen була абсолютною фавориткою букмекерів - у день фіналу її шанси на перемогу становили 53%.

Повернення співачки на конкурс було ризикованою ідеєю, але конкурсна пісня Tattoo та постановка номера дуже сподобалися єврофанам. Цікавий факт: українські слухачі запідозрили шведку у плагіаті, оскільки мотив пісні Tattoo здався їм схожим на старий хіт Мікі Ньютон "У полоні".

Пісню Tattoo 39-річна артистка написала у співавторстві з Пітером Бостремом та Томасом Г:соном - командою, яка написала її пісню Euphoria для "Євробачення-2012". Також у роботі над треком брали участь Джиммі Янссон та Джиммі "Джокер" Торнфельдт.

В інтерв'ю для Wiwibloggs Loreen сказала, що її пісня "Tattoo - похмурий танцювальний поп-трек про те, як зберегти кохання попри біль". У композиції співається про складні романтичні стосунки між партнерами, але героїня сповнена рішучості залишитися зі своїм чоловіком, оскільки втрата буде непоправною. "Мене не хвилює біль, я пройду через вогонь та через дощ", - співає шведка.

Фото: instagram.com/loreenofficial

Україну на "Євробаченні-2023" представив гурт TVORCHI з піснею Heart of Steel - про людей, які стикаються з важкими ситуаціями, але не плачуть, а посміхаються та йдуть вперед. Саме такими Андрій та Джеффрі бачать сьогодні українців, а найбільше їх надихнули захисники "Азовсталі". Також конкурсним треком дует хотів показати, якою різною, сучасною та несподіваною може бути наша українська музика.

Поки TVORCHI співали на сцені "Євробачення" Росія бомбила Тернопіль – рідне місто дуету. Музиканти відреагували на ракетну атаку в соцмережах.

Фото: instagram.com/suspilne.eurovision

Раніше ми докладніше розповідали, хто такі TVORCHI і про що їхня пісня Heart of Steel.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Герой нашого часу: новим "Холостяком" став відомий український ветеран

СТБ назвали нового героя Холостяка 13 - ним виявився військовослужбовець Олександр Терен Будько, який втратив обидві ноги на фронті

Переможці "Євробачення-2024" Nemo заспівали українською "Teresa & Maria": яскраве відео

Nemo разом з alyona alyona і Jerry Heil заспівали українською пісню Teresa & Maria - відео та реакція співачок

"Євробачення 2023", яке проходило у Британії від імені України, отримало премію BAFTA TV

Євробачення 2023, яке було у Британії від імені України, здобуло премію BAFTA у номінації Найкраще шоу у прямому ефірі