Лайм

Кропива як добриво: як приготувати корисне підживлення для овочів та полуниці

Зробити настій кропиви простіше простого

Щоб наприкінці літа зібрати гарний урожай овочів, навесні слід замочити та знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин, посіяти його на розсаду, а потім правильно поливати її та вчасно вносити добрива. І якщо ви вже знаєте, що підживлення з медом допоможе захистити листя огірків від пожовтіння та засихання, візьміть собі на замітку, як приготувати добриво з кропиви. theLime докладніше розповідає про це.

Настій кропиви – дешеве та ефективне добриво. Справа в тому, що до складу кропиви входять хімічні елементи: калій, кальцій, магній, вітаміни А, В, Е, К, органічні кислоти, таніни, фітонциди тощо.

Калій, кальцій та магній необхідні всім видам рослин для їх повноцінного розвитку. Вітамін К, що міститься в листі кропиви, бере участь у процесі фотосинтезу, а також підвищує імунітет рослин. Інші елементи необхідні овочевим культурам, щоб прискорити їх зростання та дозрівання плодів.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Надійний засіб від шкідника: як приготувати відвар попелу, який відлякає попелицю.

Як приготувати настій із кропиви?

Молоді стебла та листя кропиви (на якій ще не з'явилося насіння) подрібнюємо та висипаємо у пластиковий контейнер або дубову бочку – так, щоб зелена маса заповнила більше половини обсягу тари. Потім у контейнер наливаємо теплу воду або окріп, накриваємо кришкою та даємо настоятися приблизно 14 днів. Настій слід щодня помішувати.

Коли настій потемніє і перестане пінитися, добриво необхідно розвести водою у співвідношенні 1:10.

Отриманою рідиною поливають помідори, огірки, перець, баклажани, капусту, салат під корінь із розрахунку 1 л на дорослу рослину.

Чим можна посилити настій із кропиви?

Попіл

Настій кропиви можна посилити попелом. Для цього беремо 1 склянку попелу на 10 л настою та обприскуємо рослини. Обприскувати листя настоєм кропиви можна під час плодоношення – 1 раз на місяць. Завдяки цьому плоди виростають великими і менше хворіють.

Хліб, квас, дріжджі

Ємність на три чверті заповнюємо свіжими стеблами та листям молодої кропиви, туди ж додаємо залишки хліба, булок, сухарів, а також квас та дріжджі (краще свіжі). Все це заливаємо теплою водою (але не до країв, щоб настій не "втік" під час бродіння), накриваємо кришкою і настоюємо в теплому місці протягом 3-5 днів. Перед застосуванням настій розбавляємо водою у співвідношенні 1:10 і поливаємо ним кущики полуниці під корінь.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Личинки хруща у грунті псують коріння рослин: як позбутися їх народними методами.
  2. Як врятувати редиску від хрестоцвітої блішки без інсектицидів: дієві народні методи.
  3. Кока-кола допоможе позбавитися попелиці на городі: як її використовувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії

Джамала у роковини депортації кримських татар розповіла щемливу історію своєї родини

У 80-ті роковини депортації кримських татар Джамала пригадала щемливу історію своєї родини. Жінка не могла стримати сльози

Вєрку Сердючку захейтили через виконання російських пісень в Києві

Вєрка Сердючка виступила в Києві. Зірку захейтили через виконання російських хітів