Лайм

Коля Сєрга та інші музиканти допомогли учасникам гурту Junket, яких примусово мобілізували на вокзалі в Одесі

Один із виконавців поділився деталями

Учасники київського електронного гурту Junket Георгій Вальчук та Михайло Сарана, яких примусово мобілізували на вокзалі в Одесі, служитимуть у спеціальному підрозділі "Культурний десант" при 59-ій омпбр ім. Якова Гандзюка. За словами артистів, цьому посприяли їхні колеги-артисти: Саша Чемеров, Коля Сєрга й Андрій "Дизель" Яценко.

Свою участь у "Культурному десанті" Вальчук та Сарана підтвердили новою публікацією у Facebook. Вони оприлюднили знімок, на якому позували у військовій формі. "Культурний десант! Слава Україні", - йдеться в підписі до посту. Про допомогу від інших виконавців Вальчук розповів у коментарі виданню "Слух".

Фото: facebook

"Вони (колеги) попросили, щоб нас доправили до 59-ої, до "Культурного десанту". Не знаю, кого благали, але, дякуючи Богу, тепер ми можемо служити в армії та водночас грати для військових. Зараз наші обов’язки виглядають так: нам дають пісні, ми їх розбираємо, пропонуємо ідеї і їдемо на другу лінію фронту грати для наших побратимів. У нас буде окрема група в оркестрі, де ми гратимемо лемківські та повстанські пісні у сучасній обробці. Михайло буде на саксофоні, а я робитиму біти", - прокоментував ситуацію чоловік.

Читайте на тему: Підрозділ веде важкі бої: Олег Сенцов розповів про нове військове звання.

Нагадаємо, 9 червня в Одесі мав відбутися благодійний виступ гурту, проте на вокзалі до музикантів підійшли представники ТЦК та незаконно мобілізували двох учасників колективу, про яких йшла мова раніше. Після затримання Вальчук та Сарана пройшли медогляд та дізналися, що вирушають на Житомирщину до елітної частини десантно-штурмових військ.

Гурт JunketФото: facebook

Проте вже 10 червня ввечері на сторінці Одеського обласного ТЦК та СП у Facebook з’явилася інформація, що Георгія та Михайла спрямують у особливий підрозділ 59-ї омпбр імені Якова Гандзюка під назвою "Культурний десант", де вони, будуть "виконувати свій мобілізаційний обов’язок та зможуть реалізувати себе в тому числі за основним видом діяльності - культурно-просвітницьким, музичним".

Рішення відправити музикантів у "Культурний десант" прийняли після медогляду, за результатом якого вони "не пройшли професійний відбір першочергової потреби війська". Як каже третій учасник гурту Дмитро Сазонов, якому вдалося уникнути мобілізації, спочатку його колег у військкоматі оголосили придатними до служби.

Тим часом юрист Дмитро Заїка пояснює виданню "Слух", що мобілізація артистів на вокзалі в Одесі була порушенням закону, оскільки вони не перебували на військовому обліку у цьому місті. Крім того, незаконним було їхнє примусове переміщення до військкомату, обмеження пересування і позбавлення засобів зв’язку.

Читайте також: Кого можуть призвати з 1 червня: що потрібно знати військовозобов’язаним про вручення повісток.

Фото: facebook

"Навіть якби музиканти прибули до військкомату добровільно, їх не могли би взяти на облік, оскільки, відповідно до п. 15 Порядку, це відбувається на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого чи зареєстрованого місця проживання осіб. Оскільки немає підстав для їхньої мобілізації у регіоні, де вони не проживають, мова й про військово-лікарську комісію іти не може.

Виявляти призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які не стають на облік у військкоматі, ТЦК мають право лише у тому випадку, якщо громадяни проживають на території адміністративно-територіальної одиниці. Це вказано у п. 79 вищезгаданого Порядку.

Щодо примусового доставлення до військкомату - у ТЦК нема таких повноважень, хлопці могли законно відмовитись і навіть викликати поліцію", - коментує ситуацію із примусовою мобілізацією фахівець.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil