RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Кого можуть призвати з 1 червня: що потрібно знати військовозобов’язаним про вручення повісток

Загальна мобілізація та військовий стан в Україні подовжено до 18 серпня, роздача повісток продовжиться.

Кого мобілізують в Україні з 1 червня - розповіли юристи NV.

Читайте також: Коли електронна черга на ВЛК з'явиться у лікарнях: Шмигаль озвучив дату

Мобілізувати в Україні можуть будь-кого з чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо він придатний за станом здоров’я і немає законних підстав не призивати його. Мобілізації підлягають чоловіки не залежно від того, чи мають вони військовий досвід. Чоловіки, які не служили, проходять обов’язкове навчання перед відправкою на фронт.

Мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

- придатні і обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;

- придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;

- зняті та виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (власники «білого квитка»), визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану рішенням ВЛК, які не здійснювали тяжкий злочин.

Жінки, які несли військову службу раніше можуть бути мобілізовані, якщо вони стоять на військовому обліку та придатні за станом здоров’я під час воєнного стану.

Чоловіки і жінки, які мають право на відстрочку через інвалідність або за сімейними обставинами, можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням.

Такі мобілізовані за законом служать за місцем проживання.

В Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки внесено зміни, відповідно до яких уповноважені працівники ТЦК можуть видавати повістки чоловікам незалежно від місця їх військового обліку.

В Україні уповноважені працівники ТЦК можуть видавати повістки в будь-якому місті чоловіку, який туди приїхав, не беручи до уваги, чи знаходиться його справа в цьому ТЦК, та чи має такий чоловік медичні документи про свій стан здоров’я на момент вручення повістки. Законом не можна оскаржити вручення повістки ― після такого вручення чоловік зобов’язаний з’явитися за вказаною адресою у вказаний час.

Питання про уточнення даних чи мобілізації в таких випадках вирішують в ТЦК, коли особа з’являється за повісткою.

Як пояснила Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, або місце їх вручення не визначена жодним нормативно-правовим актом.

За її словами, повістки в Україні можуть вручати:

- уповноважені представники ТЦК;

- виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

- керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження. До них можуть належати й заклади освіти.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець підкреслив, що громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед вручення повісток. Це має бути розпорядження начальника ТЦК та документи, які доводять роботу в ТЦК або органах місцевого самоврядування.

Нагадаємо, в Україні викрили оригінальну схему переправлення військовозобов'язаних чоловіків за кордон. Ухилянтів у вигляді пацієнтів перевозили у "швидкій".

Вас також може зацікавити:

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК

Чи можна оголосити призовника у розшук: роз'яснення юриста

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації