Лайм

Чому на листі капусти з'явилися дірочки і що робити, щоб врятувати її від шкідників

Впоратися з ними допоможуть народні методи

Досвідчені дачники знають не тільки, коли потрібно садити ті чи інші овочеві культури за місячним календарем, як їх розмістити на грядках, щоб не зіпсувати врожай, а й як боротися зі злісними шкідниками. І якщо ви вже в курсі, чим підгодувати капусту, щоб зав'язалися міцні качани, візьміть собі на замітку і що робити, якщо на її листі почали з'являтися дірочки. theLime докладніше розповідає про це.

Багато городників знають, що дірочки на капусті можуть з'явитися внаслідок сильного граду, але якщо спочатку з'являється кілька дрібних отворів, потім вони розростаються, їх стає більше, а в результаті листя виглядає як решето – це свідчить про появу на рослині шкідників.

Фото: pinterest.com

Які шкідники найчастіше харчуються капустяним листям?

1. Слимаки та равлики

Звичне для них місце існування – тінь і вологість. З'являються на грядках із загущеними посадками та застоєм води. Відразу виїдають великі ділянки листя. Будуть помітні обгризені краї, великі дірки та сріблясті сліди від підсохлого слизу.

2. Хрестоцвітні блішки

Це невеликі чорні комахи – приблизно 3 мм. Масово розмножуються в суху та спекотну погоду, особливо там, де багато бур'янів. Харчуються молодою розсадою. На листі залишають багато точкових отворів.

3. Хрестоцвітні клопи

Це строкаті жуки довжиною до 1 см. Проколюють листя хоботками і харчуються соком. На листовій пластині буде багато дрібних дірочок із жовтою окантовкою. Атакують капусту з травня до червня у суху погоду.

4. Гусениці капустяної совки та личинки капустяної білянки

Сприятливе середовище для них – спека та посуха. Виїдають краї та нижню частину листа. При масовому поширенні повністю скелетують листя (від них залишаються тільки прожилки).

Так як капуста отримує харчування з ґрунту та за допомогою фотосинтезу, через пошкодження листя сповільнюватиметься розвиток культури, а також це може стати причиною грибкових захворювань. Тому грядки слід періодично оглядати, щоб вчасно обробити капусту від шкідників з метою профілактики або коли вже з'явилися дірочки.

Читайте також: Рекомендують досвідчені городники: простий спосіб позбавлення капусти від попелиці.

Фото: pinterest.com

Які народні засоби можна використати?

1. Проти слимаків та равликів

Гірчиця та нашатирний спирт

У 1 л води розводимо 2 ст. л. нашатирного спирту та 15 г сухої гірчиці. Засіб працює при контакті зі шкідником, тому капусту потрібно обприскувати пізно ввечері.

Сода та господарське мило

Тремо на терці 20 г господарського мила та розчиняємо його в 10 л води. Додаємо до розчину 3 ст. л. кальцинованої соди, перемішуємо до розчинення. Капусту обприскуємо вранці, щоб надвечір засіб повністю висох.

2. Проти хрестоцвітних блішок та клопів

Березовий дьоготь

1 ч. л. дьогтю та 1 ч. л. рідкого мила змішуємо та розчиняємо в 1 л теплої води. Листя обприскуємо вранці.

Настій з кульбаб

Квіти разом із листям та корінням промиваємо та подрібнюємо в м'ясорубці. 500 г маси розбавляємо у 10 л води. Додаємо 1 ч. л. рідкого мила та перемішуємо. Листя обробляємо вранці чи ввечері.

Мильний розчин

300 г господарського мила тремо на терці та розчиняємо у 10 л теплої води. Можна взяти рідке мило обсягом 400 мл. Обробляємо листя вранці.

3. Проти гусениць капустяної совки та білянки

Оцет

У 10 л води розводимо 1 ст. л. оцтової есенції (70%) або 1 ст. оцту (9%). Капусту обприскуємо увечері.

Настій попелу

У 10 л води висипаємо 2 ст. золи (попелу) та додаємо 1 ст. л. шампуню. Перемішуємо та настоюємо протягом доби. Перед обробкою рослин розчин добре збовтуємо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Профілактика фітофтори на помідорах: простий та доступний засіб на основі сироватки.
  2. Відлякає морквяну муху та покращить зростання коренеплодів: дієвий засіб для підживлення моркви.
  3. Навіщо поливати буряки солоною водою: секрет досвідчених господарів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Ексдружина Потапа висловилася про заміжжя доньки, яка живе в Польщі

Ірина Горова розповіла про особисте життя доньки Наталі. Дівчина вийшла заміж та проживає у Польщі

Злата Огнєвіч розсекретила, чи піде знову у політику

Співачка Злата Огнєвіч розповіла, чи планує повертатися у політику. Артистка пригадала свій попередній досвід

Вона приходить у сні: Тоня Матвієнко розповіла, як почувається після смерті матері

Співачка Тоня Матвієнко розповіла, що після смерті Ніни Митрофанівни часто бачить її своїх снах. Артистка досі не звільнила кімнату від маминих речей