Лайм

Чим підживити капусту, щоб зав'язалися великі головки: поради досвідчених городників

Допоможуть перевірені народні засоби

Чимало українців через ріст цін на продукти намагаються максимально забезпечити себе овочами в теплу пору року. І якщо ви вже знаєте, як правильно поливати капусту, візьміть собі на замітку, чим підгодувати її, якщо на ній досі не зав'язалися головки. theLime вирішив докладніше розповісти про це.

Причини, через які на капусті не зав'язуються качани:

1. Неякісне насіння.

2. Неправильне місце посадки (капуста – культура світлолюбна, для зав'язування качанів їй потрібне місце, де буде сонячно протягом усього дня).

3. Попередники (якщо перед капустою на грядці росли хрестоцвіті культури або гарбуз, то головки можуть не зав'язатися, а бобові, пасльонові чи цибуля будуть сприятливо впливати на формування кочанів капусти).

4. Кислай грунт (капуста віддає перевагу грунту з нейтральною кислотністю. Якщо ж рН грунту нижче 6,5, то капусті це навряд чи сподобається).

5. Помилки при посадці:

- час посадки (ранні сорти капусти потрібно висаджувати у відкритий ґрунт з кінця квітня до середини травня, середні – з кінця квітня до початку червня, пізні – з 10 по 30 травня);

- схема посадки (при висадці обов'язково потрібно враховувати відстань між розсадою. Для ранньої капусти відстань між рядами – 50 см, для пізніх та середніх сортів необхідно вже не менше 70 см).

6. Високі температури (комфортна температура для капусти - 17-20°C, а в спеку формування головок припиняється).

7. Відсутність підживлення для того, щоб формувалися головки.

8. Неправильний догляд за рослинами:

- полив (у спекотні дні потрібно лити стільки води під кожен кущ, щоб ґрунт промокав приблизно на 30-40 см);

- розпушування ґрунту;

- мульчування грядок.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Блішки на капусті залишають дірки на листі: як позбутися їх народними методами.

Як можна допомогти капусті, якщо на ній не зав'язуються голівки?

Гній та попел

У відрі води розводимо 0,5 л свіжого гною та 40 г деревної золи. Залишаємо на кілька днів, щоб із розчину вивітрився зайвий аміак. Перед внесенням добрива рясно поливаємо водою грядку. Потім під кожен кущ виливаємо по 1 склянці розчину. У середині літа повторюємо підживлення знову.

Дріжджі

Знадобиться 100 г дріжджів та 0,5 л варення. Розводимо ці інгредієнти у відрі води та залишаємо у теплому місці для бродіння. Грядку з капустою добре зволожуємо водою, нагрітою протягом дня на сонці. Потім розводимо 1 склянку отриманої після бродіння суміші 10 л води. Цим розчином поливаємо капусту під корінь – 1 л на кущ. Користуватися таким засобом можна не частіше, ніж 1 раз на три тижні.

Борна кислота

У 1 л гарячої води розводимо 2 г борної кислоти. Додаємо до отриманого розчину 9 л холодної води. Цим складом обприскуємо рослини у суху погоду.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чим обробити огірки, якщо почало жовтіти листя: дешевий аптечний засіб врятує врожай.
  2. Як визначити, що часник дозрів, і його час викопувати: не пропустіть цей момент.
  3. Як захистити врожай від фітофтори та борошнистої роси: метод досвідчених городників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також