Лайм

Як захистити врожай від фітофтори і борошнистої роси: метод досвідчених городників

Запам'ятайте цей простий спосіб

Щоб отримати максимальну врожайність при вирощуванні овочевих культур, важливо не допустити розвитку грибкових захворювань, таких як борошниста роса або фітофтороз (у народі – фітофтора). Для захисту рослин досвідчені городники застосовують молочну сироватку. Розповідаємо, як приготувати корисне добриво та як правильно його вносити.

Молочна сироватка для городу – досить відомий метод, який дачники використовують на своїх ділянках. При обприскуванні кисломолочний розчин покриває листя тонкою плівкою, що є непрохідним бар'єром для грибків. А шкідники гинуть від того, що не можуть переварити лактозу, що міститься у сироватці. Найчастіше молочну сироватку використовують на огірках та помідорах, але корисна вона буде майже всім овочам і навіть плодовим деревам.

Фото: unsplash.com

Як приготувати добриво з молочної сироватки

Підживлення бувають кореневі (полив) та позакореневі (обприскування).

Для кореневої обробки сироватку розводять у воді кімнатної температури (1:10). Отриманим розчином поливають кореневу систему в радіусі 50 см від стебел.

Якщо потрібно позакореневе підживлення, тоді слід приготувати розчин із води та сироватки (3:1). Щоб суміш краще прилипала до листя, додають 2 ложки рідкого мила.

Читайте також: Допоможе попіл, молоко і йод: як захистити картоплю від фітофтори.

Зробити дію розчину ефективнішою можна, додавши трохи йоду (на 10 л розчину сироватки 10-15 крапель йоду). При використанні із сироваткою йод допомагає у боротьбі з грибковими захворюваннями, живить рослини та знищує шкідників.

Позакореневе добриво вносять вранці або ввечері, а в похмурий день – у будь-який час. Головне, щоб не було активного сонця, яке призводить до опіків рослини та швидко випаровує поживний розчин.

Фото: unsplash.com

Кущі помідорів та огірків варто обробляти повністю, намагаючись змочити і нижні частини рослини. Перед обприскуванням розчин слід ретельно процідити, щоб дрібні частинки молочного продукту не забили отвори обприскувача.

Використовувати слід лише свіжоприготовлений розчин, оскільки при бродінні молочних грибків може з'явитися небажана патогенна мікрофлора, шкідлива для рослин.

Обприскувати рослини розчином із молочної сироватки потрібно один раз на 8-10 днів протягом усього вегетаційного періоду.

Раніше ми розповідали, як захистити помідори від фітофтори після затяжних дощів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Міні з воланами і бермуди: стилістка назвала найбільш гарячі тренди сезону

Стилістка Яна Платонова продемонструвала в мережі, який одяг та взуття буде на піку популярності навесні та влітку 2024 року 

Які добрива потрібні огіркам, щоб дали багато врожаю: поради городникам

Які органічні та мінеральні добрива необхідно вносити в лунку з огірками, щоб вони потім порадували вас рясним урожаєм

Як приготувати смачне та тонке тісто для піци: простий рецепт на молоці

Як у домашніх умовах приготувати тонке тісто для піци на молоці та дріжджах, щоб побалувати своїх близьких апетитною стравою