Лайм

Важка правда про війну: співачка Стасік випустила моторошний кліп "Герої вмирають"

У ролику знялися українські військові

Українська військова і співачка Стасік (справжнє ім'я - Анастасія Шевченко) випустила кліп на пісню "Герої вмирають", який присвятила полеглим воїнам, зокрема пам'яті загиблому активісту Роману Ратушному.

Своєю музичною роботою вона хотіла донести, що гасло "Герої не вмирають" дуже важливе, оскільки нагадує нам, що герої живуть у нашій пам'яті. Однак зараз варто прийняти іншу частину цього життя: герої вмирають, вони вмирають за нас.

Фото: facebook.com/hardbride

"Герої не вмирають" - українське військове гасло. Воно підтримує бойовий дух і нагадує про присутність полеглих у наших серцях і в нашій памʼяті. Але ми маємо дивитися правді в очі. В реальності герої помирають. Цієї конкретної людини, або іншої більше не існує, на її місці буде лише чорна порожнеча. Тому гасло має лишатися гаслом, але ми завжди маємо тримати на умі, що герої вмирають, і вони помирають за нас. Тож на нас тепер лежить обовʼязок жити достойно, і боротися з ворогом так, як боролися заради нас", - наголосила Стасік.

У кліпі співачка зображена в образі Харона – у грецькій міфології перевізник душ померлих через річку у підземне царство мертвих. Також Стасік з'являється в білій сукні - існує традиція, що неодружених хлопців і дівчат ховають у весільному вбранні.

Фото: suspilne.media

Герої кліпу - зовсім не актори, а реальні військовослужбовці: з деякими Стасік воює на фронті, а деякі символізують інших людей. Наприклад, 19-річний аеророзвідник Вадим Адамов із позивним "Відьмак" - символ Романа Ратушного.

"За своєю статурою він схожий на покійного Романа Ратушного, який був мені близькою людиною. Я навіть не побачила його на прощанні, адже його поховали у закритій труні. Тому для мене це був шанс попрощатися з Ромою", - розповіла Стасік в інтерв'ю "Суспільне культура".

Читайте також: Понад тисячу людей зібралися на Майдані на прощання з Романом Ратушним: фото.

Роман Ратушний – відомий київський активіст та розвідник 93 ОМБр "Холодний яр", який воював з першого дня повномасштабного російського вторгнення. Спочатку брав участь у боях під Києвом, а пізніше у складі холодноярців звільняв від окупантів місто Тростянець Сумської області та бився з ворогом під Ізюмом. 9 червня герой віддав своє життя за Україну.

У кліпі "Герої вмирають" знявся український захисник Олександр "Терен" Будько, який втратив на фронті обидві ноги. Він воював у батальйоні "Карпатська Січ", а зараз пише книгу, займається хореографією та громадською діяльністю. За словами Стасік, Терен став символом багатьох її друзів-військових, які отримали різні поранення на війні.

Читайте також: Український воїн Олександр "Терен" Будько, який втратив ноги на фронті, станцював на сцені у Каліфорнії.

Ще герої нового кліпу Стасік:

Ірина Токарчук, позивний Дарина, 31 рік, лікар-хірург. В 2014 році воювала, зараз - на фронті в підрозділі ДШВ.

Ольга Бенда, позивний Білосніжка, 31 рік, бойовий кухар. Воювала у складі 72 ОМБр з 2016 року. У 2017 отримала поранення. Зараз виховує двох синів.

Марія Щанкіна, позивний Вета, 51 рік, бойовий медик, інструктор з тактичної медицини. Воювала у 2016-2020 роках. Зараз викладає такмед для військових.

Михайло Бурмістренко, позивний Френк, 37 років. Воював у 2014-2015 роках, зараз — на фронті.

Ашот Галстян, позивний Джан, 30 років. Водій-санітар медевака, напарник Стасік.

Фото: suspilne.media

"Герої вмирають" - слова пісні

Герої вмирають.
І біль відчувають, і жах
Герої вмирають
в окопах і у бліндажах.
У ліжках шпиталів,
швидких, недостатньо швидких.
Від холоду, сепсису
та від поранень важких.

Вони помирають
бо зброю роз'їла іржа.
Від снайпера кулі,
розтяжки, гранати, ножа.
Герої вмирають,
бо баки соляри пусті,
Або від петлі
що застала їх
на самоті.

Не треба казати
вони не вмирають,
бо це
Потворна неправда,
Брехня лицемірна в лице
Для батька та матері
кожного, кожної з тих,
Хто бився героєм
і смертю героя поліг.

Хто в жертву приносить
Минуле, мабутнє своє
Хто мовчки у плитах гранітних
Навік постає,
Один серед списків імен
та підрозділів назв.
Герої вмирають
Вони помирають
За нас.

Стасік – сценічний псевдонім 29-річної військовослужбовці Анастасії Шевченко. Увірвалася в український шоу-бізнес у 2019 році, випустивши одразу кілька пісень: "Ніж", "Бій з тінню", "Коліскова для ворога".

Фото: facebook.com/hardbride

У 2014 році Стасік була учасницею АТО. Повернулася з фронту за станом здоров'я та рік працювала інструктором у "Захисті Патріотів": навчала першої допомоги під вогнем. Потім поїхала ще на одну ротацію і через кілька місяців пішла з інструкторського складу. Під час повномасштабної війни Анастасія знову на фронті – спочатку була на Херсонщині, нині воює на сході України.

Фото: facebook.com/hardbride

Раніше гурт "Океан Ельза" випустив нову версію хіта "Я їду додому" та зворушливий кліп про дівчину-сапера.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації