Лайм

Угорський фізик, який отримав Нобелівську премію, віддасть свою нагороду для допомоги Україні

Вже не вперше чоловік демонструє підтримку нашій країні

Фізик Ференц Крауш - один із тих, хто допомагає Україні у період російсько-української війни. Чоловік, який отримав Нобелівську премію, планує витратити свою нагороду на благодійність та допомогу громадянам України.

Так, в ефірі німецького радіо Deutschlandfunk Крауш повідомив, що направить кошти ініціативі Science4People, яка допомагає відновленню українських шкіл. Цей фонд минулого року заснував сам Ференц, передає видання Portfolio.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури 2022 року присудили французькій письменниці Анні Ерно.

Ференц КраушФото: wolffund

Нобелівську премію з фізики у цьому році отримали троє науковців - П'єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л’Юільє. Їх нагородили за "експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у матерії".

У 2023-му премія становить 11 млн шведських крон (що дорівнює понад 700 000 доларів). Цю винагороду було розділено між трьома вченими.

Що відомо про 61-річного Ференца Крауша

Це вчений угорського походження, який працює у німецькому інституті фізики імені Макса Планка. Як вже згадувалося, минулого року, після початку вторгнення РФ в Україну, він заснував ініціативу Science4People. Організація також надавала українцям генератори у період відключень світла і допомагала школам у технічному оснащенні.

До слова, Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

  • Нещодавно Ліна Костенко подарувала книгу юній харків'янці, яка виходила з плакатом проти Світлани Лободи.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа