Лайм

Помер Віталій Білоножко: народному артисту України було 70 років

За свою кар'єру чоловік випустив чимало пісень

На 71-му році обірвалося життя народного артиста України Віталія Білоножка. Засновник і організатор Міжнародного фестивалю родинної творчості "Мелодія двох сердець" у червні минулого року відсвяткував ювілей, а у вівторок, 9 січня, його, на жаль, не стало.

Трагічну звістку повідомили на сторінці Буринської міської ради у Facebook. Дружина виконавця Світлана у коментарі виданню "Гордон" розповіла, що він помер у лікарні від зупинки серця. Місце і час поховання оголосять пізніше.

Читайте також: Український актор Богдан Колесник загинув від поранень на фронті: йому було 36 років.

Віталій Білоножко помер на 71-му році життяФото: facebook

"Віталій Білоножко завжди був бажаним гостем на Буринщині, його виступи на концертних сценах ставали справжнім святом для земляків, збирали сотні і тисячі поціновувачів. До самого серця пронизували слова пісень, які мчали срібними струнами душі співака, як молитва, як заповіт, як повчання, як спогад про дитинство... Його харизма, щирість і відкритість, якими немов обіймав оксамитовим баритоном, навіки будуть звучати в наших серцях...", - говориться у джерелі.

Віталій Білоножко народився 11 червня 1953 року у селі Слобода Буринського району на Сумщині. Закінчив Сумське музичне училище, а також Київську національну консерваторію. Після цього почав працювати солістом у Київському театрі естради на Подолі, а трохи пізніше влаштувався солістом до Держтелерадіо України.

Фото: facebook

Першими записаними Білоножком на радіо піснями стали твори Максима Дунаєвського "Все пройдет" та "Городские цветы". Пізніше він знайшов собі постійних авторів - Олександра Злотника (композиції "Возвращайся сюда", "Там де двоє зустрічаються", "Затанцую тебя", "Кто ты такой?", "Тайфун по имени Катя", "Старая дача") та Олександра Осадчого ("Ти - земле моя", "Твоє ім'я", "А була любов", "Не лукав", "Боже, дай Україні волю").

У 1994 році компанія "НАК" презентувала 2 компакт-касети під спільною назвою "Ярмарок", а у 1995-му - "Яблуневий туман", де зібрані останні на той час записи Віталія Білоножка. Загалом виконавець випустив 6 компакт-дисків в Україні, США та Канаді, антологію власної творчості та 12 аудіокасет.

Читайте на тему: Чудовий актор, мужній воїн: зірки вшанували Василя Кухарського, який помер після поранення на фронті.

Віталій виступав разом з дружиною Світланою у дуеті. У грудні 1995-го року отримав звання народного артиста України. Ще через чотири роки разом зі своєю обраницею заснував Міжнародний фестиваль родинної творчості "Мелодія двох сердець", який здобув величезну популярність у нашій країні. Паралельно із розвитком музичної кар'єри, Білоножко продовжував викладати на кафедрі естрадного співу у Київському національному університеті культури і мистецтв.

Віталій Білоножко - лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних пісенних фестивалів і конкурсів, багаторазовий дипломант музичної премії "Шлягер року". Також він брав участь у Днях культури України в 25 країнах світу, зокрема у США, Канаді, Китаї, Великій Британії, Франції, Угорщині, Німеччині, Польщі, Чехословаччині, Японії, Сомалі та всіх республіках колишнього СРСР. За роки кар'єри артист дав близько 49 концертів у зоні Чорнобильської АЕС.

Читайте на нашому сайті: Не витримало серце: Марія Бурмака повідомила про смерть брата - учасника бойових дій.

За високу професійну майстерність та вагомий внесок у розвиток та популяризацію української пісні артиста нагородили Міжнародним орденом Миколи Чудотворця (1998) та "Президентською Нікою" (1997). Також співак був кавалером орденів Ярослава Мудрого V ступеня (2003), "За заслуги" ІІІ ступеня (2008), "За заслуги" ІІ ступеня (2013).

Під час парламентських виборів у 2019-му році Білоножко був безпартійним кандидатом у народні депутати від партії "Сила і честь".

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також