Лайм

«Я втричі повноцінний та автентичний Українець, ніж борщолюби і вареникофіли»: Кокотюха створив оду салу

Український письменник Андрій Кокотюха, котрий раніше зізнався, що має деякі проблеми з борщем, зізнався у тому, наскільки сильно обожнює сало, та розповів кілька родинних історій, пов'язаних із цим продуктом.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: «Забужко писати не вміє»: письменник жорстко пройшовся по колежанці

"Три сотні з гаком років по російської окупації призвели до того, що українці не знають іншої їжі, ніж борщ на перше і вареники на друге. Але є один харчовий продукт… ", - пише він

В контексті цього розповів аудиторії одну з родинних легенд:

"За однією з родинних легенд, я народився зі шматочком Сала в руці. Трошки поплакав, почав смоктати беззубим ротом Сало. Заспокоївся, відчув себе впевнено і плював на всіх. Хотіли забрати Сало, щоб не був борзим, і дати цицю. Не віддав. Відтоді без Сала не уявляю свого життя".

Зізнається, що їсть сало щодня. Щодо самого сала - говорить, що "...нема Сала, якого б я не їв". Проте зауважує, що винятком для нього є варене сало:

"Виняток - варене сало, кажуть, є таке. Але їсти варене сало все одно, що читати Джойса або Забужко: не перетравлюється, стає в горлі огидною гливкою масою".

За його словами, цим продуктом пригостив свою майбутню дружину в день знайомства, адже "більше нічого не було": "Так і підкорив".

"Коли від 2000-го року я вирішив тримати Великий Піст (у мене своє бачення Посту, але для мене це Піст), найважче обходитися без Сала. На четвертий тиждень починає паморочиться голова. А в останній тиждень перед Паскою (Великоднем) ні про що, крім Сала, думати не можу. На відміну від ваших борщу та вершників Салом неможливо обжертися", - коментує письменник.

Додатково згадує історію про борщ: "Наталя Розинська хвалилася, що її Микола (Микола Мельниченко) може за раз ізжерти три миски борщу. "Я варю п'ять літрів борщу і на день не фата!" - гордо каже Українка".

Проте вважає, що він, надаючи перевагу салу, коли інші, на його думку, вважають цей продукт "делікатним, "втричі повноцінний та автентичний Українець, ніж борщолюби і вареникофіли":

"Змегелити баняк вареників із картоплею для українця - смисл життя. А ось Сало - продукт делікатний. Досить 100-150 грамів, аби наїстися й почувати себе гідно. Я люблю Сало. Я їм Сало. Я буду їсти Сало. А отже, я втричі повноцінний та автентичний Українець, ніж борщолюби і вареникофіли".

Нагадаємо, раніше колишній народний депутат та блогер Віталій Чепинога на тлі заяв українського письменника Андрія Кокотюхи щодо смакових вподобань розкрив "страшні деталі" того, як замість Кокотюхи в його соцмережах дописи пише штучний інтелект.

Новини партнерів

Читайте також