При виборі вафель у магазині треба звертати увагу на склад, зокрема, на наявність трансжирів.
Про це розповів ведучий кулінарних програм Костянтин Грубич.
Читайте також: Костянтин Грубич дізнався про помилку при приготуванні ряжанки
"Тож як обрати вафлі в українських магазинах і при цьому не наразитися на халепу? Зазначу, що всі ласощі такого типу складаються з тоненької вафлі та кремової начинки. Десерт випікається з рідкого тіста, у складі якого є борошно, яйця, цукор та жир. Характерна особливість вафлі – це хрускіт, що досягається завдяки мінімальному вмісту вологи, яка випаровується в процесі випікання", - зазначив телеведучій.
Він підкреслив, що ще один обов’язковий компонент, який містять вафельні вироби - спеціальна начинка. Вона може бути:
- жирова. Складається з кондитерських жирів, цукру, смакових добавок, інколи додається вафельна крихта;
- фруктова. Готується на основі пюре ягід чи фруктів та цукру;
- праліне. Використовують смажені горіхи, які перетирають із цукром і жиром;
- помадка. Виготовлена з патоки та цукру, можуть додаватись молоко, ягоди, фрукти.
Крім того, виробники пропонують глазуровані вафлі – ціна доступна та вигідна, а смак неймовірно приємний.
Грубич попередив, що найбільша загроза при частому вживанні вафель – використання при їх випіканні і у начинці трансжирів:ненасичених жирів, що можуть бути шкідливими для здоров’я.
"Деякі виробники використовують маргарин або інші частково гідрогенізовані жири в рецептурі, що може призвести до наявності трансжирів. Важливо уважно читати етикетки, оскільки деякі продукти можуть заявляти, що не містять трансжирів, якщо їх кількість менше 0,5 г на порцію. Це може бути оманливим, якщо ви споживаєте кілька порцій", - написав Грубич.
Професорка Олена Сидоренко радить альтернативу для випікання – смалець. Також вона радить звертати увагу на вміст потенційних алергенів. Наприклад, якщо купуєте дітям, то варто відмовитись від горіхових та шоколадних вафель. Краще надавати перевагу білим із молочною начинкою.
"Купуючи вафлі, звертайте увагу на зовнішній вигляд – він також може багато що розповісти про якість. Вафлі повинні мати жовтуватий колір, який характерний виду виробу, без підгорілості та плям. Поверхня виробів − із чітким малюнком, із рівним обрізом, без підтікань; вафлі мають бути правильної прямокутної форми", - сказала професорка.