Якби борщ готували б років 200-300 тому, то яким би він був? Адже в той час, як стверджують фахівці, в Україні не вирощували помідори, картоплю та квасолю. Тож рецепт борщу від українських господинь міг бути зовсім відмінним до звичного зараз.
Фудекспертка Світлана Левицька відтворила рецепт українського борщу, яким він міг бути 300 років тому, і поділилася ним на своїй сторінці в Instagram.
Читайте також: Як приготувати ідеальну картоплю по-селянськи - секрет хрумкої скоринки.
"Мені так дісталось за томати у шпундрі, бо ж за Котляревського томатів не було, що я вирішила спробувати зготувати борщ, який би був у ті часи. Не було тоді томатів, не було картоплі, квасолі, кажуть, теж не було, але це поки не точно Та про всяк випадок, обійшлася і без квасолі, щоб не прилітало. І знаєте що? Вийшло божественно!", - розповіла Світлана.
Борщ за її автентичним рецептом готується на основі свиних реберець та овочів - буряка, капусти, моркви та цибулі.
Інгредієнти:
- Ребра - 700 г
- Буряк сирий - 2 невеликих
- Буряк квашений - по обʼєму як сирого
- Морквина
- Цибуля - 2 великих
- Капуста - 1/2 головки і ще трохи
- Борошно - 2 ст.л
- Буряковий квас - 500 мл
- Смалець або олія для тушкування
- Сіль - 1 ст.л
- Перець духмяний, горошком, лавровий лист
"Не знаю чи були перці і лаврове листя, але вже замовила літературу на цю тему і будемо досліджувати. На свій страх і ризик додала", - зауважила фудекспертка.
Як приготувати справжній український борщ за рецептом 300-річної давнини
Ребра наварюємо до готовності. "Читала, що і на копчених варили, але я не люблю копченого присмаку, тому - звичайні", - зауважила фудекспертка.
Поки вариться бульйон, шинкуємо овочі. "Можна і потерти, але я люблю соломинкою", - каже Світлана.
Буряк сирий тушкуємо із квашеним до розмʼякшення, заливаємо буряковим квасом, залишаємо мліти.
На іншій сковороді тушкуємо цибулю, моркву, коли розмʼякнуть, затираємо борошном. Додаємо всю масу до бульйону.
Всипаємо нашинковану капусту, додаємо спеції. Проварюємо пару хвилин і вливаємо буряк. Проварюємо ще хвилин 5 - і подаємо.
"До речі, якщо замало кислоти і кольору, то буряковий квас можна прокипʼятити і влити в тарілку і замість сметани, і разом із сметаною!
Ви не уявляєте які дива робить той буряковий квас! Це нереально смачно! Єдине - картоплі просили додати для ситності", - розповіла блогерка про реакцію поціновувачів її рецепту.
- Раніше ми розповіли, як приготувати капусту для голубців у мікрохвильовці.
- Читайте також на theLime рецепт смачних картопляних книдлів з м'ясом.