Лайм

Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт

В цьому рецепті немає інгредієнтів, які з'явилися пізніше

Якби борщ готували б років 200-300 тому, то яким би він був? Адже в той час, як стверджують фахівці, в Україні не вирощували помідори, картоплю та квасолю. Тож рецепт борщу від українських господинь міг бути зовсім відмінним до звичного зараз.

Фудекспертка Світлана Левицька відтворила рецепт українського борщу, яким він міг бути 300 років тому, і поділилася ним на своїй сторінці в Instagram.

Читайте також: Як приготувати ідеальну картоплю по-селянськи - секрет хрумкої скоринки.

"Мені так дісталось за томати у шпундрі, бо ж за Котляревського томатів не було, що я вирішила спробувати зготувати борщ, який би був у ті часи. Не було тоді томатів, не було картоплі, квасолі, кажуть, теж не було, але це поки не точно Та про всяк випадок, обійшлася і без квасолі, щоб не прилітало. І знаєте що? Вийшло божественно!", - розповіла Світлана.

Борщ за її автентичним рецептом готується на основі свиних реберець та овочів - буряка, капусти, моркви та цибулі.

Інгредієнти:

  • Ребра - 700 г
  • Буряк сирий - 2 невеликих
  • Буряк квашений - по обʼєму як сирого
  • Морквина
  • Цибуля - 2 великих
  • Капуста - 1/2 головки і ще трохи
  • Борошно - 2 ст.л
  • Буряковий квас - 500 мл
  • Смалець або олія для тушкування
  • Сіль - 1 ст.л
  • Перець духмяний, горошком, лавровий лист

"Не знаю чи були перці і лаврове листя, але вже замовила літературу на цю тему і будемо досліджувати. На свій страх і ризик додала", - зауважила фудекспертка.

Як приготувати справжній український борщ за рецептом 300-річної давнини

Ребра наварюємо до готовності. "Читала, що і на копчених варили, але я не люблю копченого присмаку, тому - звичайні", - зауважила фудекспертка.

Поки вариться бульйон, шинкуємо овочі. "Можна і потерти, але я люблю соломинкою", - каже Світлана.

Буряк сирий тушкуємо із квашеним до розмʼякшення, заливаємо буряковим квасом, залишаємо мліти.

На іншій сковороді тушкуємо цибулю, моркву, коли розмʼякнуть, затираємо борошном. Додаємо всю масу до бульйону.

Всипаємо нашинковану капусту, додаємо спеції. Проварюємо пару хвилин і вливаємо буряк. Проварюємо ще хвилин 5 - і подаємо.

"До речі, якщо замало кислоти і кольору, то буряковий квас можна прокипʼятити і влити в тарілку і замість сметани, і разом із сметаною!

Ви не уявляєте які дива робить той буряковий квас! Це нереально смачно! Єдине - картоплі просили додати для ситності", - розповіла блогерка про реакцію поціновувачів її рецепту.

Цікаві новини для вас:

  1. Так ви ще не готували: рецепт лінивих голубців, які нагадують плов.
  2. Лиганці – це карпатські вареники без борошна: як приготувати смачну українську страву.
  3. Деруни з курячим філе і без борошна: дізнайтеся, як зробити цю просту страву.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні