Все менше часу залишається до Великодня, а це значить, що досвідчені господині вже починають готувати будинок до цього світлого дня. Крім побутових клопотів, чимало підбирають нові рецепти пасок, щоб здивувати своїх близьких незвичними ласощами. theLime вирішив розповісти, як зробити ароматний кекс Панеттоне.
Кекс Панеттоне - традиційний італійський десерт; це легкий, солодкий пиріг із зацукрованими фруктами. Італійці випікають його на різдвяні свята і подають з гарячими напоями.
Інгредієнти: дріжджі (7 г), цукрова пудра (2 ст. л.), борошно (600 г), молоко (190 мл), коричневий цукор (80 г), курячі яйця (4 шт.), жовток (2 шт. ), рослинна олія (2 мл), родзинки (90 г), цукати (160 г), апельсин (1 шт.).
Приготування:
Яйця і вершкове масло заздалегідь виставляємо, щоб вони стали кімнатної температури.
Просіваємо борошно в миску, додаємо до нього сухі дріжджі.
У каструлі злегка підігріваємо молоко - але не доводимо його до кипіння, інакше дріжджі надалі загинуть. Потім додаємо до нього цукор.
Всипаємо в молоко половину борошняної суміші, ретельно перемішуємо, щоб не утворювалися грудочки.
Потім в суміш додаємо два яйця, ванільний цукор і щіпку солі, перемішуємо до утворення однорідної тягучої маси.
Додаємо до нього другу половину борошна, перемішуємо, потім вводимо ще по одному яйцю, замішуємо тісто, накриваємо його харчовою плівкою і відставляємо.
Відокремлюємо жовток від білка, додаємо до нього трохи цукру і збиваємо міксером до тих пір, поки повністю не розчиниться цукор.
Додаємо в цю суміш розм'якшене вершкове масло і продовжуємо збивати. Якщо ви не виставили масло заздалегідь, його можна розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
Потім змішуємо тісто з отриманою сумішшю і ще раз збиваємо міксером на великій швидкості близько 7-10 хвилин.
Потім перекладаємо тісто у велику ємність, змащену олією. Накриваємо зверху чистим рушником або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце приблизно на 1,5 години.
Тим часом підготавлюємо родзинки, цукати і цедру.
Родзинки заливаємо окропом на 10 хвилин, потім зливаємо з нього воду.
Апельсин миємо під проточною водою. Цедру апельсина тремо на дрібній терці.
Якщо цукати великі, ріжемо їх ножем.
Після того, як тісто піднялося, акуратно вмішуємо в нього родзинки, цукати і цедру, щоб вони рівномірно розподілилися.
Розігріваємо духовку до 180-190°С.
Беремо паперові форми для випічки, викладаємо в них тісто - так, щоб воно заповнило приблизно половину від усього обсягу. Знову ставимо в тепле приміщення на годину.
Потім викладаємо їх на деко для запікання.
Перед тим, як ставити в духовку, змащуємо верхівки кексів жовтком (можна сумішшю жовтка і холодного молока).
Ставимо деко в розігріту духовку.
Випікаємо приблизно 30-35 хвилин, потім виймаємо кекси Панеттоне і даємо їм охолонути.
Зверху можна прикрасити глазур'ю або розтопленим шоколадом.
- Раніше ми розповіли, як зробити сирну паску без випічки.
- Читайте також на theLime, що таке паска краффін і як її зробити в домашніх умовах.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.