Багато хто з нас любить побалувати себе після важкого робочого дня стравами японської кухні - ролами та суші. Природно, можна замовити доставку з улюбленого ресторану. Або ж - якщо є трохи вільного часу, а також всі необхідні аксесуари й інгредієнти - зробити їх вдома самостійно. theLime вирішив розповісти вам про часті помилки під час приготування суші, які допускають недосвідчені господині, а також у процесі дегустації.
Несвіжі інгредієнти або сумнівної якості
Як відомо, для приготування суші необхідний базовий набір продуктів: рис, риба, креветки або інші морепродукти, сир Філадельфія, водорості норі, рисовий оцет, соєвий соус, авокадо, огірок, ікра, імбир, васабі. Одним з найнебезпечніших інгредієнтів є сира риба - якщо заощадити на ній і придбати неякісний продукт, можна отримати не тільки не апетитне блюдо, то і отруєння з усіма його наслідками. Тому краще не економити на інгредієнтах і купувати їх тільки у перевірених продавців.
Більш того, й інші продукти повинні бути свіжими і якісними. Абсолютно неможливо отримати смачні суші з рису, який був відварений вчора, з засохлих норі з вичерпаним терміном придатності або із переспілих огірків. Також у вас навряд чи вийдуть апетитні роли, якщо ви заміните, наприклад, сир Філадельфія звичайним плавленим сиром.
Відсутність необхідного інвентарю
Для приготування японських ласощів потрібні такі девайси: каструля і піднос для рису, дерев'яна або силіконова лопатка для рису, бамбуковий килимок для загортання ролів, дуже гострий ніж для нарізки.
Найголовнішим девайсом з цього списку є бамбуковий килимок, або як його ще називають циновка "макису". Без нього ви не зможете надати рулетам необхідної форми і щільністі. А без гострого ножа ви просто-напросто не поріжете акуратно роли.
Неправильна техніка скручування
Типова помилка при приготуванні домашніх ролів - невідповідність обсягу начинки довжині листа норі. В результаті у вас можуть вийти так звані рулетики-"равлики". У цьому випадку після закручування вийде один або кілька зайвих оборотів норі, рулет стане асиметричним, а начинка зміститься в бік. Це вплине не тільки на зовнішній вигляд страви, а й на її смакові якості.
Щоб уникнути цього, важливо ділити водорість навпіл, а не загортати начинку в цілий лист.
Вимочування суші та ролів у соєвому соусі
Багато з нас роблять цю помилку навіть не замислюючись - наливають багато соєвого соусу і повністю опускають в нього суші або ролли, вимочуючи їх з усіх боків. У підсумку маємо розвалений шматочок, більш того надлишок соєвого соусу повністю забиває смак і рису, і начинки.
Це не правильно. Суші потрібно занурювати в соєвий соус тільки рибною частиною - це підкреслить їх смак. А роли - опускати буквально на 1-2 секунди, не даючи рису повністю просочитися соусом.
Вживання імбиру одночасно з суші
Ще одна поширена помилка - їсти імбир разом з ролами і суші. Імбир потрібен для того, щоб освіжити смакові рецептори між вживанням різних видів суші та ролів. Якщо ви їсте його в прикуску з улюбленим ролом Філадельфія, ви просто-напросто забиваєте смак ролу гострим і різким імбиром.
Як потрібно насправді: насолоджуємося смаком одного виду суші, заїдаємо шматочком імбиру, потім беремо інший рол, і тільки після - знову імбир.
- Раніше ми розповіли, як приготувати спрінг-роли вдома та як їх подати.
- Читайте також на theLime про 5 популярних помилок при засолюванні огірків.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.