У кожної господині є свої фірмові рецепти заготовок на зиму. Хтось робить пікантну кабачкову ікру з часником, а хтось закриває смачний зелений горошок. І якщо ви не знаєте, з чого почати - заквасьте огірки. theLime ділиться найпростішим і перевіреним рецептом цієї закуски.
Інгредієнти: огірки (1,5 кг), вода (1,5 л), сіль (2,5 ст. л.), часник (1 головка), листя хрону (3 шт.), парасольки кропу (10 шт.).
Приготування:
Огірки ретельно промиваємо в проточній воді від бруду, потім замочуємо в чистій воді на 3-4 години. Парасольки кропу і листя хрону також промиваємо під водою. Часник чистимо від лушпиння і поділяємо на зубчики.
Беремо велику каструлю і складаємо в неї по черзі огірки, часник і парасольки кропу. В самому кінці - прикриваємо листям хрону. Для розсолу беремо 1,5 л чистої води і сіль, розчиняємо її. Важливо, щоб сіль була йодована, інакше консервація може не вийти.
Заливаємо огірки в каструлі холодною солоною водою і накриваємо тарілкою, щоб всі огірки рівномірно занурилися в розсіл. Ставимо каструлю з огірками в темне приміщення з температурою приблизно 23-26°C на 3-5 діб. Зазначимо, що приблизно через добу огірки стануть малосольними, через дві доби почнеться процес бродіння - на поверхні повинна з'явитися піна, а сам розсіл помутнішає. Ще через кілька днів піна спаде, а розсіл буде нагадувати розбавлене молоко - це значить, що огірки заквасились.
Проціджуємо розсіл і зливаємо його в окрему каструлю, ставимо її на плиту. Коли він закипить, проварюємо на середньому вогні декілька хвилин, періодично знімаючи чистою ложкою піну. Стерилізуємо банки - на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі, а кришки кидаємо в киплячу воду і кип'ятимо близько 5 хвилин.
У чисті банки викладаємо огірки, попередньо обдавши їх окропом, щоб змити білий наліт. Потім заливаємо киплячим розсолом до самого верху і накриваємо стерильними кришками, а також рушником. Залишаємо так на 6-7 хвилин. Потім зливаємо розсіл назад в каструлю, кип'ятимо декілька хвилин, повторно заливаємо їм огірки і закочуємо за допомогою закаточного ключа.
Перевертаємо банки догори дном, укутуємо в теплу ковдру або плед і залишаємо в такому положенні до повного охолодження. Потім прибираємо в темне місце, де і можна зберігати такі огірочки до зими. Зазначимо, що через кілька тижнів розсіл стане прозорим, а каламутний осад опуститься на дно банки.
- Раніше ми розповіли, як закрити смачне варення з чорниці.
- Читайте також на theLime, як закрити на зиму малосольні огірки у власному соку.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.