Лайм

Як заморозити баклажани на зиму та зберегти смак: прості рецепти

Цей овоч не можна заморожувати в сирому вигляді

Літо - чудова пора, щоб встигнути насолодитися сезонними фруктами і овочами, а також зробити прості заготовки на зиму. І якщо ви вже заморозили ягоди полуниці, радимо також звернути увагу на баклажани. Цей овоч не можна заморожувати в сирому вигляді, проте процес підготовки не займе у вас багато часу. theLime вирішив розповісти вам кілька способів, як це зробити.

Зазначимо, що баклажани необхідно спочатку запекти, бланшувати або обсмажити, в іншому випадку вийде неїстівний напівфабрикат із дивним смаком. Розглянемо детальніше кожен із способів.

Як заморозити баклажани повністю?

Баклажани промиваємо під проточною водою, витираємо насухо. Беремо виделку і протикаємо кожен плід у різних місцях - це необхідно для того, щоб він не вибухнув у процесі запікання. Викладаємо баклажани на чисте деко.

Розігріваємо духовку до 190-200°C і запікаємо їх до напівготовності - приблизно 20-30 хвилин. Потім чекаємо, поки вони охолонуть та прибираємо в спеціальні пакети-слайдери, а потім кладемо в морозилку.

Фото: pixabay.com

Який найпростіший спосіб заморозки баклажанів?

Баклажани миємо в воді, видаляємо плодоніжки, нарізаємо кружечками 5-8 мм. Викладаємо в миску, посипаємо сіллю і залишаємо в такому вигляді на півгодини. Потім відкидаємо на друшляк і змиваємо сік, що виділився, проточною водою.

Ставимо велику каструлю з водою на плиту. Коли вона закипить, опускаємо в неї друшляк із баклажанами, накриваємо кришкою і чекаємо 2 хвилини. Потім виймаємо, ополіскуємо холодною водою і викладаємо їх на паперові рушники, щоб увібралася зайва рідина.

Беремо дошку, накриваємо її пакетом або харчовою плівкою, викладаємо на неї в 1 шар баклажани. Ставимо в морозильну камеру на рівну поверхню приблизно на 4 години.

Потім виймаємо, перекладаємо в пакети-слайдери або контейнери і відправляємо знову в морозилку. Зберігати їх можна приблизно півроку.

Фото: pixabay.com

Як заморозити баклажани, порізані кубиком?

Баклажани промиваємо, за бажанням - очищаємо від шкірки. Потім нарізаємо середнім кубиком. Готуємо розчин - в 1 л води розчиняємо 1 ст. л. солі. Опускаємо в нього нарізані овочі приблизно на годину.

Після того, як баклажани постояли в солоній воді, промиваємо їх під струменем холодної. Викладаємо в каструлю, заливаємо знову водою, додаємо трохи солі та 1 ст. л. лимонного соку. Доводимо до кипіння, а потім тушкуємо на слабкому вогні близько 2-3 хвилин.

Виймаємо за допомогою шумівки і обдаємо крижаною водою. Викладаємо в спеціальні пакети або контейнери і ставимо в морозилку.

Фото: pinterest.com

Як заморозити смажені баклажани?

Синенькі промиваємо, відрізаємо плодоніжки, нарізаємо будь-яким зручним способом, перекладаємо в глибокий посуд, солимо і залишаємо на півгодини-годину. Потім зливаємо рідину і промиваємо в чистій воді.

Розігріваємо сковороду з рослинною олією, обсмажуємо баклажани з кожного боку по 5 хвилин. Виймаємо і перекладаємо на паперові рушники, щоб увібрався зайвий жир.

Дошку застилаємо пакетом або плівкою, викладаємо обсмажені баклажани в один шар. Ставимо в морозильну камеру на 3-4 години, потім виймаємо і перекладаємо в зручні пакети-слайдери. Знову відправляємо в морозилку, а взимку дістаємо, розморожуємо і ще злегка підсмажуємо.

Фото: pinterest.com

Як заморозити баклажани для рулетиків?

Для того, щоб взимку приготувати закуску у вигляді рулетиків, попередньо потрібно промити баклажани, видалити хвостик і нарізати їх акуратними слайсами уздовж (товщина - 0,5-0,8 мм).

Складаємо в миску, солимо і залишаємо в такому вигляді на 30-40 хвилин. Потім промиваємо у воді та викладаємо на паперові рушники.

Деко для запікання вистилаємо пергаментним папером, на нього розкладаємо слайси в один шар. Ставимо в духовку і запікаємо при температурі 200°C близько 10 -15 хвилин.

Потім дістаємо з духовки, даємо їм трохи охолонути. Застеляємо дошку харчовою плівкою і викладаємо на неї слайси. Акуратно ставимо в морозилку на рівну поверхню, а через 4 години дістаємо і прибираємо в пакети або контейнери. Знову ставимо в морозилку - тепер уже на тривале зберігання.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привносять світло в життя інших: які знаки Зодіаку вважають найбільш позитивними

Представники яких зодіакальних сузір'їв прагнуть завжди бачити у всьому позитив, робити світ кращим і допомагати порадами  

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї