Лайм

Як вибрати хороший кавун, розпізнати незрілий та нітратний: прості лайфхаки

Вибрати кавун – це своєрідне мистецтво

Щорічно 3 серпня святкують Міжнародний день кавуна. І якщо ви ще не пробували цього літа його соковиті плоди, так як побоюєтеся можливих проблем зі шлунково-кишковим трактом і отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати. theLime підібрав для вас кілька лайфхаків, як розпізнати стиглий і якісний кавун.

Стиглий і смачний кавун можна вибрати, виконавши кілька простих маніпуляцій:

1. Спочатку постукайте по ньому.

У відповідь повинен пролунати дзвінкий звук. А якщо у відповідь - глухий - плід недостатньо соковитий. Це може свідчити про те, що його або занадто рано зірвали, або він вже перезрів. Якщо ви сумніваєтеся, спробуйте зробити це з кількома кавунами.

2. Стисніть кавун із двох сторін.

Якщо під час цього ви почуєте характерний хрускіт, плід хорошої якості. Його можна сміливо купувати та їсти.

3. Огляньте кавун - у дозрілого буде яскрава жовта пляма.

Жовта пляма - це місце, де він стикався із землею. Чим вона яскравіша та інтенсивніша, тим краще. Вона свідчить про те, що сонця йому було більш ніж достатньо - відповідно, кавун стиглий і соковитий.

4. Погляньте на "хвостик" - у стиглого кавуна він буде сухим.

Досвідчені господині радять звертати увагу не тільки на "хвостик", але і на місце, звідки він виходить. Воно повинно бути сухим. Якщо "хвостик" зеленуватий і вологий - від покупки краще всього відмовитися.

5. Зверніть увагу на розмір кавуна.

Не варто брати занадто великі (так як вони можуть бути такими через надмірність різних хімікатів) і занадто маленькі плоди (незрілі). Оптимальна вага - близько 6-9 кг.

Фото: pixabay.com

6. Огляньте плід з усіх боків.

Шкірка стиглого кавуна повинна бути щільною і міцною, а також яскравою і блискучою, з контрастними смужками. Також на ній не повинно бути ніяких тріщин, вм'ятин, надрізів, підгнилих місць - вони свідчать про погану якість плоду. Під час транспортування в них можуть потрапити різні бактерії, що призведе до отруєнь.

7. Також можна потерти кавун рукою і понюхати його.

Якщо запах буде схожий на запах свіжоскошеної трави - такий кавун сирий, недозрілий, і від такої покупки краще відмовитися.

8. Якщо у кавуна велика відстань між смугами, то такий плід вважається солодким і смачним, тому увагу потрібно звертати ще й на цей факт.

9. Купуйте кавуни в перевірених місцях.

Краще не купувати кавуни на стихійних ринках поблизу від доріг - вони вбирають у себе з атмосфери різні речовини, в тому числі й шкідливі.

10. Ну і в самому кінці - спробуйте кавун на смак.

Попередньо його необхідно промити під гарячою водою з милом або харчовою содою, потім залишити на 10 хвилин у воді. Після розрізання його м'якоть повинна бути зернистою, цукровою, солодкою на смак і такою, що тане в роті.

Фото: pixabay.com

Як у домашніх умовах перевірити кавун на нітрати:

1. Опустіть цілий кавун у ванну з водою.

Якщо в кавуні міститься велика кількість нітратів, він піде на дно, а якісний - спливе.

2. Розчавіть невеликий шматочок кавуна в склянці кип'яченої або дистильованої води.

Залиште його в такому вигляді приблизно на 15 хвилин. Якщо кавун не містить велику кількість хімічних речовин, він забарвить воду в блідо-рожевий відтінок. Якщо ж навпаки - вода стане яскраво-червоного відтінку з фіолетовим відливом.

3. Перевірте за допомогою нітратоміра або екотестера.

Для цього необхідно купити відповідний прилад, прийти в магазин, вибрати кавун і вставити зонд в його м'якоть. Вибрати за допомогою меню досліджуваний продукт і натиснути на кнопку вимірювання.

4. Про те, що кавун "годували" нітратами, можуть "розповісти" насіння і прожилки.

Якщо всередині кавуна багато білого насіння, значить, його ретельно "годували" нітратами. У якісному кавуні насіння чорного або коричневого кольору, але не білого. У м'якоті також не повинно бути великої кількості жовтих і білих прожилок.

5. Кавун із нітратами має кислий запах і смак.

Такий плід точно не потрібно дегустувати, а особливо давати дітям. У той же час, якщо над кавунами в точці продажу літають оси - значить, плоди без нітратів і пестицидів і дуже солодкі.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Знайдіть унікальну сніжинку - на цю зимову головоломку вам дається 11 секунд

Знайдіть на новій головоломці унікальну сніжинку за 11 секунд

Знаменита Смідинська капуста по-новому - сучасна версія делікатесу з Волині

Блогерка показала, як приготувати знамениту смідинську капусту вдома - сучасний рецепт в духовці

Ніяких плям і розводів: три найкращі способи миття дзеркал

Експерти розповіли, як вимити дзеркала і надати їм ідеальний блиск без розводів і смуг