Лайм

Як дізнатися, чи містять продукти пальмову олію: корисні поради

Цей інгредієнт не переробляється людським організмом

У сучасному світі можна знайти дуже багато інформації про те, як і чим харчуватися, щоб зберегти здоров'я і якомога довше залишатися молодим. Проте недобросовісні виробники часто можуть замовчувати той факт, що в їх продукції містяться ті чи інші консерванти або шкідливі жири. Про те, що таке пальмова олія, чому її не можна вживати у великих кількостях і як розпізнати під час щоденного походу до супермаркета, розповідають у сюжеті ТСН.

Пальмова олія - рослинна олія, яку отримують з м'якоті плодів олійної пальми. В результаті обробки отримують дві фракції олії - тверду і рідку. Рідка містить вітаміни А і Е, але швидко псується. А тверда, навпаки, має великий термін придатності, але шкодить нашому здоров'ю.

Фото: pixabay.com

Як відомо, пальмова олія є найбільш дешевим замінником натуральних тваринних жирів. Найчастіше її використовують для приготування кондитерських виробів, а також молочної продукції. Цей інгредієнт також необхідний для того, щоб посилити смакові якості продукту і продовжити термін придатності.

"Гідрогенізовані або у стверділому стані, як пишуть на етикетках - це говорить про те, що ці жири некорисні", - зазначила професор Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.

Вони підвищують ризик онкології, в тому числі у дітей, захворювань серця і судин, викликають алергію, ожиріння печінки. А все тому, що пальмова олія не переробляється людським організмом: температура тіла людини - 36,6°С, а t плавлення цієї олії - 38-40°С. Потрапляючи всередину, вона закупорює стінки кровоносних судин, тим самим завдаючи непоправної шкоди.

Як же визначити, чи містить продукт цей небезпечний компонент?

Природно, в кондитерських виробах ми не зможемо визначити наявність пальмової олії без спеціальної експертизи. Але все ж є декілька моментів, на які варто звернути увагу.

Фото: pixabay.com

Перш за все, уважно вивчаємо упаковку. "Модифіковані", "стверділі", "частково гідрогенізовані", "рослинний жир", "пальмітинова кислота" - все це назви шкідливих жирів.

Другий фактор - низька ціна. Швидше за все, виробник здешевив свій товар за рахунок використання пальмової олії.

Третій фактор - великий термін придатності. В цьому випадку могли використовувати не тільки шкідливі жири, але і консерванти.

Природно, недобросовісні виробники можуть і не вказувати пальмову олію в складі. Саме тому слід відмовитися від продукції сумнівної якості, без відповідного маркування, посилання на ДСТУ, а також тієї, яку продають на стихійних ринках.

Перевірити продукт можна і самостійно в домашніх умовах. Ось кілька лайфхаків:

    1. Відріжте шматочок вершкового масла і покладіть на долоню. Натуральний продукт почне танути, утворюючи білу плівку. А той, у якому багато пальмової олії, збереже початкову форму.

    2. Якщо ви запідозрили пальмову олію в складі сиру, покладіть його днем на підвіконня. Під впливом сонячних променів на ньому проступлять крапельки рідини. Такий продукт також буде кришитися під час нарізки, а ще його видасть характерний мильний присмак.

    3. Перевірити на наявність рослинних жирів можна і морозиво - для цього просто залиште його танути при кімнатній температурі. Ненатуральний продукт перетвориться у напівпрозору рідину.

    4. Сир, в складі якого є пальмова олія, при кімнатній температурі покриється жовтою скоринкою.

    Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли, як впізнати неякісну ковбасу.
  • Читайте також на theLime, як відрізнити справжню чорну ікру від підробки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тримають свої емоції під замком: які знаки Зодіаку найбільш потайливі

Астрологи назвали найбільш потайливі знаки Зодіаку, які не показують свої справжні почуття – Скорпіон, Водолій, Козеріг

Як покращити врожайність полуниці: допоможе підживлення на етапі цвітіння

Яке добриво корисне для полуниці під час цвітіння та утворення плодів - варіанти підживлення для полуниці у травні

Деруни з курячим філе і без борошна: дізнайтесь, як зробити цю просту страву

Як приготувати деруни з курячим філе та часниково-сметанним соусом - рецепт смачних млинців - покрокова інструкція