Лайм

6 овочів, які псуються через неправильне зберігання: як зберегти їх свіжість

Як і де зберігати картоплю, моркву, буряк

Кожен з нас хоча б раз у житті викидав продукти, які зіпсувалися через неправильне зберігання. І якщо одні слід тримати тільки в холодильнику, то інші - навпаки, не варто там тримати. theLime згадує кілька порад про те, як зберегти свіжість овочів.

Морква

Морква вважається досить примхливим овочем - якщо порушити температуру і вологість, прийнятні для зберігання, то вона може почати проростати, гнити і в'янути, а на поверхні почне утворюватися цвіль. Щоб цього не сталося, перед зберіганням овочі потрібно ретельно промити і просушити.

Зберігати моркву краще всього в холодильнику, але окремо від інших овочів і фруктів, особливо яблук - вони виділяють етилен і прискорюють процес псування моркви. Можна обернути кожен коренеплід у харчову плівку або ж розфасувати в поліетиленові пакети по 6-7 шт. в кожному, зробивши кілька отворів для циркуляції повітря.

Фото: pixabay.com

Картопля

При неправильному зберіганні картопля стає в'ялою, позеленілою або пророслою. Справа в тому, що її ні в якому разі не можна залишати в теплому приміщенні, більше того, під дією прямих сонячних променів в ній утворюється небезпечна отруйна речовина - соланін. Не підходить для її зберігання і холодильник - при низьких температурах крохмаль, що міститься в цьому овочі, перетворюється на цукор, що позначається на смакових якостях і текстурі продукту.

Де ж зберігати картоплю? Мешканцям сіл і приватних будинків з цією справою впоратися простіше - досить прибрати відсортовану і просушену картоплю в ящики або спеціальні контейнери і віднести в сарай або льох. А ось міським - трохи складніше. Найкраще для зберігання підходять мішки з нетканого полотна або мішковини, в яких картоплю пересипають крейдою, стружкою, соломою, золою, цибулевим лушпинням або різаним папером. Ще один лайфхак - картопля відмінно зберігається, якщо разом з нею покласти буряк - він вбирає надлишки вологи, що виділяється картоплею і за рахунок цього не сохне, а картопля в свою чергу не гниє.

Фото: pixabay.com

Цибуля

І навіть такий невибагливий овоч, як цибуля, може почати гнити і псуватися. Щоб цього не сталося її потрібно добре просушити після збору і перебрати, щоб в загальну купу не потрапили головки з ознаками гниття.

Природно, краще всього зберігати цибулю в теплому, сухому погребі з температурою близько 0°C або трохи вище. Для цього можна використовувати ящики, сітки, тканинні мішки, кошики і навіть капронові панчохи. Міські жителі зберігають цибулю в квартирі, роблячи в'язанки або коси, або ж поміщають її в корзини, картонні коробки. Є також один секретний спосіб зберігання - під кухонною шафою.

Фото: pixabay.com

Часник

При неправильному зберіганні часник втрачає свій насичений аромат, гниє і покривається пліснявою. Тому ні в якому разі не варто тримати його в холодильнику в поліетиленових пакетах.

Для зберігання часнику необхідно сухе і темне місце, що добре вентилюється. В умовах міської квартири його можна тримати в дерев'яних ящиках, корзинах, відкритих банках, картонних коробках, паперових пакетах. Також його можна розділити на головки і скласти в скляні банки, закривши їх герметично кришками. Або ж заплести з головок часнику косу та підвісити її на заскленому балконі або кухні.

Фото: pixabay.com

Буряк

При зберіганні в холодильнику буряк часто стає м'яким і в'ялим. Щоб цього не сталося, його необхідно ретельно очистити від залишків грунту, а також видалити листя, промити і просушити.

Найкраще цей овоч зберігається при температурі +2 ...+ 3°C і вологості повітря 85-95%. Для того, щоб буряк довше зберігався в холодильнику, покладіть підготовлені коренеплоди в пакет, випускаючи зайве повітря і блокуючи доступ нового, і зав'яжіть. Ще один варіант - в дерев'яних або пластикових ящиках, пересипавши овочі хвойною тирсою.

Фото: pixabay.com

Огірки

Огірки при неправильному зберіганні починають швидко розм'якшуватися, на них з'являється слиз. Це означає лише одне - ви вибрали занадто низьку температуру. Тримати їх у холодильнику можна, але тільки не біля морозильної камери. Оптимальне місце - відділення для овочів. Щоб продовжити термін, накрийте їх марлею, змоченою у воді.

Якщо в приміщенні не сильно жарко, зберігати ці овочі можна і при кімнатній температурі, помістивши в дерев'яний ящик, картонну коробку або пластиковий контейнер.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні