У холодну пору року стає менше сезонних овочів, тому багато господинь доповнюють меню різноманітними соліннями та заготовками. Але якщо ви не встигли закрити влітку смачне лечо чи замаринувати огірки, можна зробити корисну закуску – квашену капусту. theLime ділиться з вами простим рецептом її приготування.
Інгредієнти на одну банку 3 л: білокачанна капуста (3,5-3,7 кг), морква (3 шт.), сіль (60-75 г).
Приготування:
З капусти знімаємо верхнє листя із забрудненнями та пошкодженнями. Промиваємо її під проточною водою, викладаємо на декілька хвилин на паперові рушники. Потім розрізаємо на кілька частин і тонко шаткуємо листя, а качан викидаємо.
Моркву миємо, чистимо і тремо на великій терці.
Перекладаємо нарізані овочі у велику каструлю або відро, додаємо сіль, перемішуємо ретельно руками. Зверху накриваємо тарілкою або кришкою - вона повинна проходити у відро і покривати максимальну площу всередині, практично не залишаючи зазорів, а на верх ставимо вантаж у 3-5 кг. Це може бути важкий камінь або пляшка з водою. Залишаємо в такому положенні при кімнатній температурі.
Овочі повинні пустити сік, щоб розпочався процес бродіння. Через добу знімаємо гніт, робимо в капустяній масі "проколи" дерев'яною шпажкою - щоб вийшов зайвий газ. Потім знову поміщаємо зверху вантаж. Робимо те саме щодня.
Приблизно на 5-7 день капуста має закваситися. Це залежить від того, наскільки тепло та волого у приміщенні, де стоїть відро з капустою.
Потім перекладаємо готову капусту в скляні банки, накриваємо капроновими кришками та ставимо в холодильник.
Перед подачею квашену капусту можна збризнути олією і додати нарізану зелень.
- Раніше ми розповіли, як закрити на зиму пікантний томатний сік із сіллю.
- Читайте також на theLime, як смачно приготувати цвітну капусту в духовці.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.