Чимало господинь журяться, що їм не вдається такий простий вид домашньої випічки, як шарлотка. Це, по суті, пиріг із яєць, цукру та борошна, а також фруктів. У класичному рецепті використовують яблука, проте можна не обмежуватись ними та додати будь-які фрукти і навіть ягоди на ваш смак. theLime вирішив докладно описати найпоширеніші помилки при приготуванні цього пирога.
Використання непогашеної соди та непросіяного борошна
Якщо до рецепту шарлотки входять кисломолочні продукти (кефір, сметана) чи кислі сорти фруктів (яблука, ягоди), то соду можна використовувати у непогашеному вигляді. У всіх інших випадках її необхідно погасити в невеликому обсязі столового оцту. Або ж – використовувати готові розпушувачі для випікання замість соди.
Ще один важливий інгредієнт – борошно. Вона має бути вищого ґатунку, обов'язково борошно потрібно просіювати через сито і навіть робити це кілька разів, щоб пиріг вийшов пишним та повітряним. Можна взяти не тільки пшеничне борошно, а поекспериментувати і додати кукурудзяне, вівсяне, гречане, горіхове.
Неправильна температура інгредієнтів
Для того щоб шарлотка вийшла смачною та пишною, важливо заздалегідь виставити всі інгредієнти з холодильника, щоб вони були не холодними. Наприклад, яйця кімнатної температури краще збиваються у більш пишну масу. Це забезпечить однорідну структуру тіста, яке при випіканні рівномірно пропечеться. Правильне тісто на шарлотку має бути досить рідким, але трохи густішим, ніж на млинці, і воно має литися.
Занадто м'які яблука
Для приготування шарлотки необхідно брати досить пружні та щільні яблука кисло-солодких сортів. Ще одна обов'язкова умова – вони мають бути зеленими і, якщо їх відкусити, хрусткими. Навіть якщо ви покладете у пиріг тверде, але червоне яблуко, при випіканні воно розлізеться. Також не підходять пухкі яблука, які розлізуться під час випікання та, відповідно, вплинуть на консистенцію тіста.
Багато хто чистить яблука, проте цього робити не потрібно. Шкірка не лише додає аромату, смаку та соковитості, але й зберігає структуру яблук у пирозі.
Тісто зверху фруктів
Деякі господині висипають на дно форми яблука або інші фрукти, а зверху заливають тістом – у цьому випадку тісто десь протікає до дна, а десь – ні. Однак краще перемішати його з яблуками або іншими фруктами, щоб вони рівномірно розподілилися по всій формі, а тісто обліпило їх з усіх боків.
Режим випічки
Шарлотку в жодному разі не можна ставити ні в холодну, ні в дуже гарячу духовку. Найкраще поставити пиріг у духовку, прогріту до температури 140°C, а потім поступово підняти її до 180°C. Таким чином він схопиться, а потім пропечеться. А якщо поставити шарлотку в гарячу духовку відразу, вона не пропечеться всередині, але дуже швидко почне пригоряти зверху. У будь-якому випадку готовність пирога потрібно перевіряти дерев'яною шпажкою або зубочисткою.
- Раніше ми розповіли, як зробити вдома ароматну шарлотку з гарбузом.
- Читайте також на theLime про 5 оригінальних начинок для шарлотки.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.