Новорічні та різдвяні свята – чудова нагода, щоб зібратися разом із сім'єю за чашкою чаю та смачним десертом. І якщо ви вже пробували робити оригінальний шоколадний медовик, цього разу здивуйте своїх близьких тортом Естерхазі з волоськими горіхами. theLime ділиться з вами його рецептом.
Естерхазі – це мигдалево-шоколадний торт, популярний в Угорщині, Австрії та Німеччині. Названий на честь угорського дипломата Пала Антала Естерхазі, міністра закордонних справ Угорщини під час революції 1848-1849 років. Спочатку цей торт готували з мигдалю, але в останні 100 років для десерту найчастіше використовують волоські горіхи.
Інгредієнти для коржів: борошно (3 ст. л.), цукор (1 склянка), яєчні білки (8 шт.), волоські горіхи (200 г), кориця (щіпка), сіль.
Інгредієнти для крему: жовтки (4 шт.), варене згущене молоко (0,25 склянки), вишнева горілка (2 ст. л.), молоко (0,5 склянки), цукор (3/4 склянки), кокосове молоко (0,5 склянки), вершкове масло (300 г), ванільний цукор (3 ч. л.), абрикосовий джем (2 ст. л.).
Інгредієнти для глазурі: білий шоколад (200 г), темний шоколад (50 г), вершки 33-35% (2 ст. л.), мигдалева стружка (для обсипання).
Приготування:
Для приготування коржів яєчні білки необхідно відокремити від жовтків і охолодити. Потім збиваємо охолоджені білки із щіпкою солі міксером до стану міцної піни. Продовжуючи збивати, додаємо по 1 ст. л. цукру. Перевірити консистенцію можна простим способом: якщо ви перевертаєте миску із збитими білками, маса повинна тримати свою форму і не витікати.
Волоські горіхи очищаємо від лушпиння і подрібнюємо за допомогою блендера в дуже дрібну крихту. Якщо вона залишається досить крупною, викладаємо їх на деко, застелене пергаментним папером, і відправляємо в духовку, розігріту до 150°С. Підсушуємо близько 10 хвилин, а потім знову перемелюємо у блендері.
Додаємо до збитих білків борошно, горіхову крихту та корицю та акуратними рухами за допомогою силіконової лопатки перемішуємо знизу вгору.
Малюємо шаблон для коржа на пергаменті для випічки – для цього беремо лист та обводимо на ньому простим олівцем круглу форму для випічки. Застилаємо цим листом деко і за допомогою металевої лопатки викладаємо тонкий шар білково-горіхової маси. Проробляємо те саме з іншими шаблонами - всього нам необхідно 5-6 коржів.
Наперед розігріваємо духовку до 140-150°С. Випікаємо коржі близько 18-20 хвилин до утворення гарного коричневого відтінку, потім дістаємо і чекаємо, поки вони охолонуть.
Займемося приготуванням крему: змішуємо за допомогою міксера у великій мисці кокосове та звичайне (коров'яче) молоко. 1/3 отриманої суміші збиваємо спочатку з цукром, потім з жовтками та ванільним цукром.
2/3 молока відправляємо в каструлю з товстим дном та доводимо до кипіння на слабкому вогні. Після того, як воно закипить, вводимо раніше збиту суміш, продовжуючи помішувати вінчиком. Доводимо все разом до кипіння, потім знімаємо з вогню і чекаємо, поки маса охолоне. Накриваємо харчовою плівкою та відправляємо в холодильник приблизно на годину.
Вершкове масло для крему заздалегідь виставляємо, щоб воно стало кімнатної температури. М'яке масло збиваємо з вареним згущеним молоком, потім по 1 ст. л. вводимо в охолоджений крем. Збиваємо до однорідності, додаючи вишневу горілку або будь-який інший лікер. Отриманий крем знову відправляємо у холодильник охолоджуватися.
Збираємо торт: змащуємо п'ять коржів кремом, а шостий покриваємо тонким шаром абрикосового джему. Його попередньо можна підігріти в мікрохвильовій печі або водяній бані.
Розтоплюємо білий шоколад і змішуємо його із вершками, поливаємо торт шоколадом. Коли він трохи схопиться, зверху робимо згори візерунок чорним шоколадом. Обсипаємо боки торта Естерхазі мигдалевою стружкою та відправляємо його на 10-12 годин у холодильник.
Перед подачею розрізаємо на акуратні шматочки та подаємо до столу.
- Раніше ми розповіли, як приготувати вдома листковий торт Поліно зі згущеним молоком.
- Читайте також на theLime, як зробити смачний торт Чорнослив у шоколаді.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.