Лайм

Як приготувати узвар на Різдво: 3 смачні рецепти із сухофруктів

Традиційний напій – обов'язковий атрибут свята

Після різдвяної куті другою за значимістю стравою в Святвечір вважається узвар - традиційний солодкий компот із сухофруктів та ягід.

Узвар здавна готували перед Різдвом та Хрещенням із сухих яблук, груш, слив, родзинок, вишень. Його слід заварювати, але не кип'ятити, тому напій доводять до кипіння і залишають настоюватися у великому термосі або під кришкою.

Займіться приготуванням узвару на Різдво за 6-8 годин до вечері. Зробити це можна за одним із смачних рецептів theLime.

Фото: pixabay.com

Традиційний узвар із медом

200 г сушених яблук, 200 г сушених груш, 50 г родзинок і 100 г чорносливу ретельно переберіть, покладіть у велику каструлю і залийте водою на 20-30 хвилин. Злийте воду, ще раз промийте сухофрукти.

Каструлю наповніть чистою водою для приготування узвару, покладіть сухофрукти в неї і доведіть до кипіння. Перш ніж прибрати узвар із вогню, додайте мед. Каструлю накрийте кришкою та залиште на 6-8 годин. Якщо напій здасться вам не надто солодким, додайте мед за смаком. Готовий різдвяний узвар можна додавати у пшеничну чи ячмінну кутю.

Узвар із свіжих яблук

Якщо вам не вдалося знайти яблучну сушку, але вдома є свіжі яблука, з них також можна приготувати узвар. Ідеально, якщо у вас знайдеться гілочка м'яти, яка зробить напій ще більш ароматним.

Наріжте часточками яблука, додайте м'яту і залийте окропом. Каструлю з напоєм укутайте ковдрою і дайте настоятися кілька годин. Також узвар можна заварювати у великому термосі. Напій процідіть, додайте мед, ще раз поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Перед подачею на різдвяний стіл остудіть узвар.

Фото: pixabay.com

Узвар із сушених яблук і груш з розмарином

Розмарин – ароматна рослина, яка вигідно підкреслює смак фруктів. Його кладуть у літні лимонади, але й у різдвяному узварі він стане оригінальним та доречним доповненням. Для приготування такого напою візьміть 500 г сухофруктів (яблука, чорнослив, груші), 3-4 гілочки свіжого розмарину та 3 ст. л. цукру.

Добре промийте сухофрукти, покладіть в каструлю з холодною водою, доведіть до кипіння, додайте цукор і зніміть з вогню. Розмарин додають гарячий узвар перед тим, як ви відправите його наполягати на 3-5 годин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні