Лайм

Коли в Україні колядують, щедрують та посівають: календар Різдва 2022

Різдвяні традиції залишаються з нами вже багато століть

Різдво та інші зимові свята в Україні не обходяться без колядування, щедрування та засівання – давніх обрядів, які мають принести людям добро та процвітання на весь новий рік. Згадуємо про ці традиції та розповідаємо, коли прийнято колядувати, щедрувати та посівати.

Зимові святки в Україні розпочинаються після закінчення різдвяного посту та тривають 12 днів після Різдва Христового. Цей період триває "від зірки до води" - від Святвечора 6 січня до вечора перед Водохрещам 18 січня. Він супроводжується різними обрядами, ворожіннями, а також колядками, щедрівками та засіваннями.

Вуличний вертеп у Львові Фото: Wikipedia

Колядки на Різдво

В Україні традиційно колядували вранці після Різдва 7 січня, але в деяких регіонах робити це починають уже на Святвечір. 6 січня після сімейної вечері з 12 пісних страв колядувальники беруть кутю та йдуть до сусідів, родичів та хрещених вітати їх з народженням Ісуса Христа. За свої пісні вони одержують частування від господарів будинку.

Колядувати можуть люди будь-якого віку. Для цього прийнято перевдягатися в різних персонажів, пов'заних із Різдвом - янголів, пастушків, царів, Чорта, Царя Ірода, козаків тощо. Вертеп (мандрівний театр) ходить із дому в дім, прославляє новонародженого Ісуса Христа і бажає добра госоподарям. Попереду цієї процесії йде людина із зіркою на жердині - символ Віфлеємської зірки. Колядники співають обрядові пісні, які прославляють народження Спасителя.

Щедрівки перед Старим Новим роком

Щедрувати заведено напередодні Старого Нового року – тобто 13 січня, який також називають Щедрим вечором. На щедрий вечір готують багатий стіл, тоді як на Святвечір страви мали бути пісними, а кутя - "голодною".

Діти і молодь збираються невеликими компаніями, перевдягаються у Василя і Маланку, водять "козу" та співають щедрівки. Обрядові пісні виконували як у будинку, так і під вікнами господарів, за що отримували смаколики. На відміну від колядок, які оспівують народження Сина Божого, у щедрівках прийнято бажати людям доброго здоров'я, щедрого врожаю, багатства, достатку. Також ці пісні вважаються своєрідним захистом будинку від злих духів та нечисті.

Засівання у Старий Новий рік

Посівати (засівати) хлопці та чоловіки приходять після настання Старого Нового року – 14 січня. Впускати жінок на поріг першими після Нового року вважалося поганою прикметою, тому засівання відбуваються якомога раніше на світанку.

Посівальники ходять до сусідів і рідних, виконують пісні з побажаннями господарям здоров'я, добробуту та процвітання, обсипаючи оселю та людей зерном. Це зерно не можна прибирати цілий день до заходу сонця.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram ! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії 

Як довго можна зберігати варені яйця і що з них приготувати

Який термін зберігання варених яєць за кімнатної температури і в холодильнику, а також як приготувати яйця по-шотландськи в домашніх умовах

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини