Лайм

Чим кутя на Старий Новий рік відрізняється від різдвяної: готуємо за правильним рецептом

Проведіть Щедрий вечір зі смачною й ароматною стравою

Увечері 13 січня прийнято ставити на стіл щедру кутю. Свою назву вона отримала завдяки тому, що для приготування цієї обрядової страви не шкодують інгредієнтів. Вважається, що чим різноманітнішим буде "заправка" каші, тим більшого фінансового благополуччя варто очікувати наступного року.

Ще одна відмінність від різдвяної – кутя на Старий Новий рік уже не пісна. Зазвичай до неї додають вершкове масло, вершки, молоко або навіть коньяк. Як і на Святвечір цю кутю теж готують з перловки та рису, але у традиційному варіанті – з пшениці. Як приготувати справжню щедру кутю – далі у матеріалі.

Фото: Pinterest

Щоб кутя вийшла смачною, особливу увагу потрібно приділити крупі. Зерна слід ретельно промивати, поки вода не стане прозорою. Щоб каша швидко зварилася, її потрібно попередньо замочити. Зробити це краще за кілька годин до приготування.

Традиційними компонентами куті крім зерна є мак, мед та горіхи. Сухофрукти додаються за смаком та бажанням. Найчастіше господині використовують родзинки та курагу, але не менш смачною вийде страва, якщо її урізноманітнити сушеними журавлиною, інжиром або цукатами.

Для приготування класичної куті на Щедрий вечір знадобляться такі інгредієнти: пшениця (200 г), мак (200 г), горіхи (150 г), родзинки (150 г) цукор (50 г), мед (150 г), вершки (100) мл), вершкове масло (30 г).

Спосіб приготування:

Крупу замочіть у холодній воді на кілька годин. Промийте та відваріть у воді до готовності. Остудіть.

Горіхи порубайте, сухофрукти наріжте шматочками. Мак залийте окропом або відваріть протягом 10 хвилин. Перетріть готовий мак разом із цукром у ступці або за допомогою блендера. Має вийти "макове молочко".

Всі інгредієнти з'єднайте, додайте за смаком мед, заправте вершковим маслом, вершками та подавайте до столу.

Фото: Pinterest

  • Раніше ми розповіли, що, крім щедрої куті, прийнято готувати на Щедрий вечір, щоб сім'я залишилася ситою, а рік вдався - традиційні страви на святковий стіл.
  • Читайте також, з якої крупи не варто готувати кутю. theLime вирішив докладніше розповісти, яких помилок не варто припускатися при виборі головного інгредієнта.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Скуштували б торт з буряка? Рецепт оригінального десерту

Приготуйте буряково-шоколадний торт, щоб здивувати своїх рідних - його смак здивує

Цей трюк з пляшкою допоможе позбутися мишей у будинку

Експерти розповіли, як вивести мишей з дому за допомогою пластикової пляшки-пастки

Картопляні кульки з сиром - рецепт оригінальної страви від Ектора

Відомий шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво розповів, як готувати картопляні кульки з сиром - оригінальну страву, яку обожнюють всі