Вже цього четверга, 6 січня, православні відзначать найголовніше свято в році – Різдво Христове. Тому кожна господиня заздалегідь складає список із 12 пісних страв, які обов'язково мають бути на столі ввечері напередодні Різдва. Основною вважається кутя – тобто відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом та іншими добавками. theLime вирішив докладніше розповісти вам, з чого її готувати і яких помилок не варто припускатися при виборі крупи.
Слід зазначити, що залежно від того, до якого свята готується кутя, вона може бути трьох видів: багата, щедра та голодна.
У Святвечір (6 січня) готують багату кутю – пісну, але збагачену різними компонентами: маком, медом, горіхами, шматочками сухофруктів.
Щедру кутю подають перед старим Новим роком (13 січня), – це вже непісна страва, в яку можна класти вершки та вершкове масло.
Голодну кутю, калорійність якої мінімальна, варять в Україні на другий святвечір, напередодні свята Водохреща (18 січня), використовуючи лише зерно та невелику кількість підсолоджувача.
Основні складові куті – це зерно, мед та мак. Кожен із них має символічне значення: зерно є символом воскреслого життя, мед – символ здоров'я та благополучного побуту (солодкого життя), а мак – достатку в сім'ї.
У різні часи у різних регіонах України, а також інших країнах кутю готували з жита, ячменю, пшениці, сочевиці, перловки чи рису, а останнім часом навіть із очищеної та подрібненої пшениці, тобто із булгура.
До середини XX століття жито було основною зерновою культурою, а потім його витіснила пшениця. Якщо ви хочете зварити кутю з нього, зерна необхідно заздалегідь промити і замочити на 6-8 годин, а лише після цього приступати до варіння. Зерна ячменю радять також залишати на тривалий час у воді перед варінням.
На сьогоднішній день традиційною вважається кутя із пшениці. Однак слід пам'ятати, що існує озима пшениця (з м'яких сортів) і яра (з твердих сортів).
Якщо ви не встигли замочити крупу, вам знадобиться крупа з м'яких сортів – варити її необхідно близько 30-40 хвилин на слабкому вогні. А якщо для приготування куті використовувати пшеницю твердих сортів, то варити її доведеться значно довше, проте така каша буде розсипчастою.
Ще один важливий момент – для того, щоб пшениця зварилася швидко (близько 40 хвилин), потрібно вибирати очищену та шліфовану пшеницю. Неочищену та нешліфовану пшеницю необхідно попередньо замочити на ніч, а потім варити 4-5 годин.
Як було сказано вище, зерна пшениці, ячменю або перловки необхідно заздалегідь промити (щоб змити не тільки сміття, а й вимити зайвий крохмаль – так кутя вийде розсипчастою), перебрати та замочити мінімум на 4-6 годин, а краще на всю ніч. Для варіння слід використовувати каструлю з товстим дном. Також можна відправити кутю варитись у духовку при температурі 150-160°С приблизно на 1,5-2 години.
А ось кутя з пшона може сподобатися не всім, тому що ця крупа має специфічний присмак. Тому її важливо добре доповнити сухофруктами та медом.
Якщо ж ви вирішили варити кутю із рису – візьміть пропарений рис. Завдяки спеціальній технології обробки він залишається розсипчастим, навіть якщо приготовлена кутя у вас простоїть не один день.
Найпростіший рецепт куті – з булгура, адже це, по суті, також пшениця, що пройшла спеціальну обробку. Вариться близько 15-20 хвилин.
Зазначимо, що в деяких регіонах прийнято готувати кутю із сочевиці, гречки та інших круп, але це швидше виняток із правил.
- Раніше ми розповіли, як приготувати на Різдво смачну перлову кутю.
- Читайте також на theLime, як зробити справжній холодець.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.