Лайм

Як спекти жайворонків з медом на Сорок святих: простий рецепт без дріжджів

Поекспериментуйте, якщо ви раніше не робили таку випічку

Щороку 22 березня православні згадують 40 Севастійських мучеників (40 святих), які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа. У народі це свято називається Сороки (Жайворонки) - так як у цей період з півдня повертаються 40 різних видів птахів, що несуть на крилах весну, в тому числі жайворонки. У цей день прийнято ходити до церкви на службу, молитися за своїх близьких, а також пекти булочки у вигляді жайворонків - вони символізують душі мучеників, що летять до Бога. theLime ділиться з вами простим рецептом цієї випічки з бездріжджового тіста.

Інгредієнти: борошно (1 склянка), окріп (0,3 склянки), рослинна олія (3 ст. л.), мед (2 ст. л.), сіль (щіпка), розпушувач (0,5 пакетика), родзинки (для прикрашання).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Беремо глибокий посуд і виливаємо туди окріп, розчиняємо в ньому мед, сіль та рослинну олію. Все ретельно перемішуємо.

Борошно просіюємо через сито з розпушувачем. Поступово додаємо їх до рідких інгредієнтів, не чекаючи, поки вода охолоне. Вимішуємо тісто приблизно 10-15 хвилин - за консистенцією воно має нагадувати пластилін.

Родзинки заливаємо окропом на 10-15 хвилин, потім зливаємо воду, а родзинки викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Розрізаємо їх на кілька частин – це будуть очі жайворонків.

Існує кілька способів, як зробити жайворонків із тіста:

    1. З тіста робимо ковбаску завтовшки приблизно з великий палець і нарізаємо її на невеликі однакові шматки. Не варто робити їх занадто маленькими, інакше важко згортати вузлики. З такої кількості тіста виходить 6 джгутів. Кожен джгутик зав'язуємо вузликом, з одного кінця формуємо голівку з дзьобиком, а з іншого – широкий плоский хвостик. Зробимо на хвостику кілька надрізів ножем, щоб вийшли пір'їнки. Там, де мають бути очі, вставляємо шматочки родзинок.

    2. Робимо з тіста коротку товсту ковбаску, з одного боку ліпимо голову. Іншу сторону розтягуємо вшир, розрізаємо навпіл і вздовж – це будуть крило та хвіст. На їх кінчиках робимо бахрому - це пір'я пташки. Нижню частину з пір'ям загинаємо перпендикулярно догори – це крило. Не забуваємо про очі з родзинок.

    3. З тіста формуємо невелику ковбаску, яку слід загнути в петлю. Кінці розплющуємо та надрізаємо – це будуть крила. На самому товстому місці згину ліпимо голову з дзьобом, вставляємо очі з родзинок.

    4. Робимо з тіста 2 невеликі ковбаски, кладемо їх хрест-навхрест. Розплющуємо руками обидва кінці верхньої ковбаски і один кінець нижньої. Це – крила та хвіст. Другий кінець нижньої ковбаски злегка піднімаємо і ліпимо голову та дзьоб. Крила і хвіст надрізаємо ножем, формуючи пір'я, прикрашаємо очі родзинками.

Жайворонки можна зверху посипати цукром або змастити завареним чаєм, щоб вони підрум'янилися. Викладаємо пташок з тіста на деко, вистелене пергаментним папером.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180°С. Ставимо в неї деко з жайворонками і випікаємо приблизно 15-25 хвилин - за цей час булочки повинні підрум'янитися.

Виймаємо та подаємо апетитні булочки до столу – така випічка підніме настрій і дітям, і дорослим.

Фото: pinterest.com

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times