RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

День 40 святих: перекази про подвиг праведників-легіонерів і головні традиції

Щороку 22 березня християни східного обряду відзначають свято 40 святих, в яке вшановується пам'ять сорока Севастійських мучеників.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Історія свята

Сорок Севастійських мучеників - 40 воїнів XII римського легіону, які загинули в 320 році поблизу міста Севастії (нині - турецьке місто Сівас) за відмову відректися від християнської віри.

Ці події відбувалися в IV ст., вже після того, як був підписаний Міланський едикт - указ про віротерпимість, виданий в 313 р римськими владиками Костянтином і Лицинієм. Він проголошував рівність релігій, забезпечуючи християнам ті ж права, що і язичникам. Крім того, їм повертали всю власність, відібрану в період гонінь. Однак подібні закони дотримувалися не завжди. Провінційні намісники продовжували гнобити і пригнічувати віруючих, а часом і катували їх, змушуючи зрадити віру.

Фото: ukrburshtyn.com

Полководець Агріколай, вимагав щоб всі приносили жертви ідолам. Коли ж чоловіки не погодилися це зробити, воєначальник наказав посадити їх в підземелля. Перебуваючи там, солдати молилися, і раптом почули голос: "Той, хто витерпить до кінця, буде врятований!".

Коли наступного ранку їх привели до Агріколая, подвижники стійко витримали і загрози, і лестощі. Полководець відправив їх до в'язниці. Там вони постійно молилися і продовжували триматися своєї віри.

Їх хотіли побити камінням, але все булижники летіли мимо. Після цього придумали нові тортури - чоловіків відвели до вкритого льодом озера і змусили зануритися в воду. Там вони повинні були стояти протягом всієї ночі, а щоб зламати волю подвижників, на березі розтопили лазню. До ранку один з воїнів не зміг більше терпіти, і попрямував до неї, але, як тільки він ступив на поріг, відразу впав бездиханним. Над тими ж, хто встояв, засяяло прекрасне світло, а повітря і вода зігрілися.

Агріколай наказав вивести вояків з води і зламати їм ноги. Врешті-решт їх убили, тіла праведників спалили на багатті, а кістки жбурнули в воду, щоб інші віруючі не дали їм гідного поховання.

Традиції Дня сорока святих

В цей до церкви і ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від бід, і хвороб, б'ючи 40 поклонів.

Господині печуть 40 булочок у формі пташок. Наші предки вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертаються птахи - сорок різних порід.

Фото: ukrburshtyn.com

Також в цей день в будинок запрошували гостей - чим більше, тим краще. У будинку повинно бути шумно і весело.

Дівчата 22 березня мали розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев'яних плашок - вважалося, що так швидше підуть холоди.

Також існувала традиція топтати ряст (рослина). Вважалося що той, хто це зробить - вбереже життя і здоров'я протягом року. Тому навіть літні й слабкі виходили в поле і, притоптували зелені сходи.

Як розповідав "Апостроф", нещодавно в Ірландії і світі весело відзначили день святого Патріка.