Лайм

Як зробити домашній йогурт без йогуртниці: простий рецепт із магазинного молока

Для його приготування не потрібно багато часу, сил та інгредієнтів

Під час війни чимало господинь зіткнулися з тим, що у найближчому магазині не завжди можна знайти звичні продукти. І якщо ви вже робили ряжанку в домашніх умовах, спробуйте приготувати йогурт. theLime підібрав для вас прості рецепти – на заквасці та без неї.

Йогурт без закваски

Інгредієнти: молоко (400-500 мл), кефір, ряжанка, кисле молоко, сметана або йогурт (1-2 ст. л.).

Приготування:

Навіть якщо у вас вдома залишилися декілька ложок густого або рідкого йогурту, кефіру, ряжанки, кислого молока або сметани, можна приготувати домашній йогурт.

Для цього магазинне молоко переливаємо в каструлю (керамічну або емальовану) і прогріваємо до 42-45°С. Додаємо в тепле молоко 1-2 ст. л. кисломолочного продукту та перемішуємо.

Накриваємо кришкою, загортаємо в махровий рушник або плед та відправляємо заквашуватися на всю ніч у тепле місце. Потім дістаємо, охолоджуємо в холодильнику та подаємо до столу.

Фото: pixabay.com

Йогурт на заквасці

Інгредієнти: закваска (1 флакон = 0,5 г сухої закваски), молоко (1-3 л).

Приготування:

Приготувати смачний та корисний напій можна також із сухої закваски, яку необхідно купити у супермаркеті або аптеці. Посуд, в якому ми готуватимемо йогурт, необхідно ретельно промити і обдати окропом.

Якщо у вас пастеризоване молоко – перед застосуванням його слід прокип'ятити. Ультрапастеризоване молоко можна не кип'ятити. Після кип'ятіння слід охолодити молоко приблизно до 37-42°С. Воно має бути теплим, але не гарячим. Переливаємо майже все молоко у чисту каструлю.

У флакон із закваскою необхідно налити трохи молока – так, щоб заповнити половину ємності. Закриваємо його ковпачком та перемішуємо, щоб суха закваска розчинилася.

Виливаємо розчинену закваску в каструлю з остиглим молоком і перемішуємо. Загортаємо її великим рушником або теплою ковдрою і залишаємо сквашуватися приблизно на 6-8 годин у теплому місці без протягів.

Якщо через зазначений проміжок часу молоко стало густим, то йогурт готовий. Якщо ні, можна залишити його сквашуватися ще на 1-2 години. Готовий напій можна вживати відразу або охолодити у холодильнику. Перед вживанням до нього можна додати фрукти, варення, мед або горіхи.

Фото: pixabay.com

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні