Приблизно два тижні залишаються до світлого свята Великодня, яке українці мріють зустріти під мирним небом. Чимало господинь уже почали планувати, що вони будуть готувати. І якщо ви вже робили торік крафін – тобто смачний гібрид круасана та мафіну, спечіть цього разу повітряний італійський кекс Панеттоне. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом.
Інгредієнти: борошно (430 г), цукор (150 г), ванільний цукор (1 ч. л.), сухі дріжджі (7 г), яєчні жовтки (150 г = 8 шт.), молоко (190 г), мед (25 г), вершкове масло (180 г), лимон (1 шт.), родзинки (100 г), цукати (100 г), коньяк (50 мл).
Приготування:
Для приготування повітряного італійського кексу Панеттоне необхідно з особливою точністю відміряти вагу продуктів - для цього знадобляться кухонні ваги.
Яйця виставляємо з холодильника заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури. Відокремлюємо білки від жовтків – нам знадобляться лише жовтки.
Вершкове масло також заздалегідь виставляємо з холодильника, щоб воно розм'якшилося.
Борошно просіюємо через сито в глибоку миску. Потім додаємо в нього цукор та ванільний цукор, а також сухі дріжджі. Перемішуємо усі сухі інгредієнти вінчиком.
В іншому посуді змішуємо жовтки та мед. Молоко трохи підігріваємо та вливаємо у жовтки, потім перемішуємо. Виливаємо рідкі інгредієнти в сухі та перемішуємо вінчиком або міксером.
Потім додаємо в тісто порціями м'яке вершкове масло і продовжуємо вимішувати тісто руками - на це потрібно приблизно 10 хвилин.
Лимон ретельно промиваємо у проточній воді, витираємо рушником і знімаємо з нього цедру. Додаємо її в тісто та перемішуємо ще близько 5 хвилин. Збираємо тісто в шар, накриваємо його харчовою плівкою і ставимо в тепле місце без протягів, щоб воно піднялося. Тісто має добре вирости - на це піде від 3 до 6 годин.
Тим часом промиваємо цукати та родзинки і заливаємо їх невеликою кількістю окропу. За бажанням сюди можна додати трохи коньяку або рому. Залишаємо сухофрукти у такому вигляді на кілька годин. Потім відкидаємо їх на друшляк, щоб витікла зайва рідина, і викладаємо на паперові рушники.
Тісто, що піднялося, знову вимішуємо за допомогою міксера або ж руками. Потім додаємо в нього сухофрукти і знову перемішуємо.
На деко для випічки викладаємо паперові форми для Панеттоне – їх не потрібно нічим змащувати, а якщо ви використовуєте інші форми – їх змащуємо маслом. Викладаємо у кожну форму тісто, заповнюючи її на одну третину.
Ставимо форми з тістом у тепле місце приблизно на 1-1,5 години. Наприклад, в розігріту до 50°С духовку. За цей час тісто має ще трохи збільшитись у розмірах.
Потім розігріваємо її до 180°С і випікаємо кекси Панеттоне приблизно 25-30 хвилин - якщо вони невеликого розміру або близько 40-45 хвилин - якщо вони великі. Виймаємо та даємо їм охолонути.
Зверху можна прикрасити глазур'ю або розтопленим шоколадом. Подаємо апетитний італійський кекс Панеттоне і насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли, як спекти класичну паску до свят.
- Читайте також на theLime, як приготувати запашний сирний кекс із лимоном.