Через війну в Україні у багатьох містах та селищах люди опинилися на межі виживання, бо вони не мають можливості купити хліб. Тому господині навчилися пекти різні його аналоги у вигляді коржів та лавашів із тих продуктів, що є під рукою. theLime підібрав для вас простий рецепт хліба, який можна приготувати із сухих дріжджів.
Інгредієнти: борошно (375 г), тепла вода (250 мл), рослинна олія (2,5 ст. л. + для змащування миски та форми), сухі дріжджі (11 г), цукор (1 ст. л.), сіль (1,5 ч. л.).
Також потрібні спеціальні високі форми для хліба.
Приготування:
Борошно просіюємо через сито - це можна зробити навіть декілька разів, щоб наситити його киснем і позбутися непотрібних домішок та дрібного сміття.
У невеликій мисці змішуємо просіяне борошно, сухі дріжджі, цукор і сіль. Вливаємо теплу воду та рослинну олію. Перемішуємо та починаємо замішувати тісто ложкою, а потім руками.
Іншу ємність – бажано, щоб вона була більшого розміру – змащуємо олією та перекладаємо в неї тісто. Накриваємо харчовою плівкою або рушником і відправляємо в тепле місце без протягів приблизно на півгодини. Потім, коли тісто підніметься, вимішуємо ще раз, знову накриваємо і залишаємо в теплому місці.
Форми для випічки змащуємо олією. Коли тісто вдруге підніметься, розподіляємо його на кілька частин та відправляємо у форми. Знову накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці підніматися.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 200°С. Ставимо в неї деко з формами і випікаємо домашній хліб приблизно 40 хвилин - до появи апетитної рум'яної скоринки.
Виймаємо хліб із духовки та чекаємо, поки він трохи охолоне. Нарізаємо на шматочки та подаємо до столу.
- Раніше ми розповіли, як приготувати хліб без яєць та дріжджів на сковороді.
- Читайте також на theLime, як зробити картопляний хліб із простих продуктів.