Цього місяця українці святкуватимуть одне з головних церковних свят – Воскресіння Христове. Великдень у християн західного обряду (католицький Великдень) – 17 квітня, а православні східного обряду у 2022 році святкують на тиждень пізніше – 24 числа. Напередодні світлого свята пропонуємо рецепт випічки, яку зазвичай печуть в Англії – "хрестові" булочки. З нею пов'язують безліч легенд та вірувань, наприклад, хрест на поверхні символізує розп'яття Ісуса Христа.
Щоб приготувати англійські булочки з хрестом, вам знадобляться такі інгредієнти .
Для тіста: молоко (300 мл), вершкове масло (70 г), пшеничне борошно (550 г), сіль (1 ч.л.), цукор (100 г), свіжі дріжджі (20 г), яйце (1 шт.). ), родзинки (80 г), цукати (50 г), ром (50 мл), апельсин (1 шт.), яблуко (1 шт.), мелена кориця (1 ч. л.), мелений імбир (1/2 ч.л.), мелена гвоздика (1/2 ч.л.).
Для хреста та змащування: яйце (1 шт.), вода (4-5 ст.л.), борошно (70 г).
Для глазурі: абрикосовий або апельсиновий джем (4 ст. л.).
Приготування:
Родзинки залийте окропом на п'ять хвилин, злийте воду. З апельсина зніміть цедру, додайте до сушеного винограду і залийте ромом. Залишіть на 2-3 години. Потім алкоголь злийте і відставте убік.
Молоко доведіть до кипіння, зніміть з вогню, додайте масло і перелийте у велику миску, де замішуватимете тісто. Трохи остудіть, додайте дріжджі і добре перемішайте. Вбийте яйце, всипте борошно, спеції, цукор. Замісіть однорідне, але досить липке тісто. Місіть приблизно 5-8 хвилин, щоб підвищити його еластичність. Накрийте харчовою плівкою або вологим рушником і відставте на одну годину.
Потім додайте в тісто цукати з цедрою та родзинками, попередньо змішавши їх з борошном, і натерте на тертці яблуко. Ще раз добре вимішайте.
Розділіть тісто на 15-20 частин, сформуйте булочки. Викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Накрийте вологим рушником та залиште ще на годину.
Коли булочки збільшаться у розмірі, змастіть яйцем. Борошно змішайте з водою до консистенції зубної пасти. Наповніть отриманою сумішшю кондитерський мішок і намалюйте на кожній булочці хрест. Відправте випічку в розігріту до 220°С духовку і тримайте там 20-30 хвилин. Булочки повинні добре підрум'янитися.
Джем підігрійте, процідіть через сито і змастіть цією солодкою сумішшю готові булочки. Подавайте гарячими.
- Читайте також на theLime, що приготувати на православний Великдень. Дізнайтеся рецепт швидкої та смачної паски без дріжджів і як зробити сирну паску з кавовим смаком .
- У чому різниця між паскою, пасхою та кулічем: особливості рецептів та походження.