Трохи більше тижня залишається до Великодня, який православні відзначатимуть 24 квітня. Багато господинь вже розпланували, в який день вони робитимуть генеральне прибирання, а в який – будуть пекти паски. І якщо ви вже робили сирну паску з кавовим смаком минулого року, цього разу приготуйте шоколадну паску. theLime ділиться з вами простим рецептом.
Інгредієнти: пшеничне борошно (500-550 г), какао (60 г), вода (120 мл), сухі дріжджі (10 г), вершкове масло (40 г), молоко (200 мл), цукор (100 г), сода (1 ч. л.), яйця (2 шт.), цукати (150 г), сіль (щіпка), кориця, мускатний горіх, шоколадна глазур.
Приготування:
У невеликій каструлі з ручкою змішуємо какао-порошок, соду, сіль, цукор та півсклянки холодної води. Ставимо на слабкий вогонь і доводимо до кипіння, при цьому не забуваємо постійно помішувати. Потім знімаємо з плити і чекаємо, поки суміш охолоне.
В окрему миску просіюємо борошно, щоб наситити його киснем і позбутися непотрібних домішок та сміття. Молоко підігріваємо до 38-40°С.
Для опари беремо частину борошна (120 г) змішуємо із сухими дріжджами, додаємо тепле молоко. Розмішуємо до однорідності, накриваємо чистим рушником та залишаємо у теплому місці без протягів приблизно на півгодини.
Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Яйця розбиваємо та акуратно відокремлюємо білки від жовтків.
У опару, що підійшла, додаємо охолоджену суміш з какао, розтоплене масло і жовтки, ретельно перемішуємо. Потім всипаємо корицю і мускатний горіх, потім поступово вводимо борошно. Замішуємо в мисці м'яке тісто, накриваємо його рушником або харчовою плівкою. Залишаємо на 1 годину у теплому місці без протягів.
Тим часом підготуємо цукати - їх необхідно дрібно нарізати. Білки збиваємо за допомогою міксера в щільну піну, акуратно вмішуємо в тісто, яке підійшло. Потім додаємо цукати та знову перемішуємо. Знову накриваємо і прибираємо в тепле місце, поки тісто не підніметься.
Духовку розігріваємо до 100°С.
Форми для випічки ставимо на деко, викладаємо частину тіста в кожну – заповнюємо при цьому не більше ніж на одну третину. Накриваємо та чекаємо, поки шоколадне тісто підніметься у формах.
Ставимо паски в розігріту духовку і випікаємо спочатку 10 хвилин при 100°С, а потім збільшуємо температуру до 180°С і чекаємо ще близько 40 хвилин до готовності. Її можна перевірити дерев'яною шпажкою.
Виймаємо шоколадні паски з духовки, чекаємо, поки вони охолонуть. Потім покриваємо їх шоколадною глазур'ю і прикрашаємо кондитерською посипкою.
- Раніше ми розповіли, як приготувати на Великдень англійські "хрестові" булочки.
- Читайте також на theLime, у чому різниця між паскою, паскою та кулічем.