Лайм

Як приготувати ситний бограч по-закарпатськи: класичний рецепт

Здивуйте рідних незвичною стравою

Якщо ви не знаєте, що приготувати на обід, а вашим рідним вже набридли традиційний або зелений борщ, спробуйте урізноманітнити своє меню бограчем. Це страва угорської кухні, яка замінить і першу, і другу. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом.

Інгредієнти: свинина (500 г), яловичина (500 г), свинячі реберця (500 г), сирокопчена ковбаса (200 г), сало (150 г), картопля (5 шт.), морква (3 шт.), помідори ( 2 шт.), болгарський перець (2 шт.), цибуля (4 шт.), часник (4 зубчика), сушена паприка (2 ст. л.), гострий стручковий перець (за смаком), чебрець (0, 5 ч. л.), кмин (0,25-0,5 ч. л.), перець гострий мелений (0,5 ч. л.), кріп (1 г), петрушка (1 г), сіль (2 ст. л.), червоне вино сухе (100 мл).

Інгредієнти для щипаного тіста: борошно (4 ст. л.), куряче яйце (1 шт.), сіль (щіпка).

Також знадобиться казан для приготування.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Заздалегідь готуємо овочі: миємо та очищаємо цибулю, часник, картоплю, моркву, перець. Зелень промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.

Помідори можна очистити від шкірки, обдавши попередньо окропом, перці необхідно очистити від насіння. Нарізаємо досить великими кубиками ці овочі, а часник подрібнюємо середньо.

Окремо промиваємо сире м'ясо. Розрізаємо реберця між кістками, решту м'яса ріжемо великими кубиками, як на плов.

Зрізаємо з ребер жир, подрібнюємо його і смажимо до отримання шкварок. За допомогою шумівки перекладаємо їх на тарілку.

У казані обсмажуємо на свинячому жирі цибулю до легкої рум'яності, потім засипаємо мелену паприку і тушкуємо на середньому вогні не більше 5 хвилин, постійно помішуючи. Після цього відразу додаємо нарізане кубиками м'ясо та реберця, перемішуємо і тримаємо на вогні декілька хвилин. Додаємо воду – так, щоб м'ясо майже повністю було вкрите рідиною. Тушкуємо на слабкому вогні, періодично помішуючи і доливаючи воду. Готуємо 1,5 години (якщо м'ясо молоде) або 2-2,5 години.

Потім приступаємо до приготування щипаного тіста - "чіпетки" (невеликі галушки). Розбиваємо в миску яйце, додаємо борошно і замішуємо тісто. Відщипуємо від нього довільні шматочки і викладаємо їх на дошку, присипану борошном. Залишаємо їх підсихати на ній, періодично перевертаючи.

У казан із м'ясом доливаємо воду, солимо, додаємо порізану моркву, спеції, гострий перець, товчений кмин і подрібнений часник. Проварюємо ще 30 хвилин.

Картоплю нарізаємо великими брусочками, ковбасні вироби – кружальцями, а сало – кубиками.

Додаємо всі нарізані овочі та ковбасні вироби, а також обсмажені раніше шкварки. Додаємо воду, щоб вона покрила всі інгредієнти. Накриваємо кришкою та готуємо ще приблизно 30 хвилин.

Потім відправляємо в казан "чіпетки" - буквально на 5 хвилин. Коли вони будуть готові, одразу ж спливуть на поверхню.

Додаємо в казан нарізану зелень та сухе червоне вино. Доводимо до кипіння, перемішуємо та знімаємо з плити.

Подаємо до столу апетитний бограч по-закарпатськи та насолоджуємося смаком.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Ніжні сосиски в тісті з листкового тіста: приготуйте їх за цим простим рецептом

Як у домашніх умовах зробити смачні сосиски в листковому тісті, щоб урізноманітнити своє звичне меню або взяти їх із собою на перекус

Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником

За допомогою яких перевірених народних методів можна позбутися довгоносика на полуниці до цвітіння та плодоношення, а також після  

Костюмний жилет носять з джинсами, спідницями, шортами: ідеї стильних образів на літо 2024

Як цього літа стилізувати костюмний жіночий жилет, а також з чим його поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу