Чимало господинь намагаються готувати для своєї сім'ї корисні страви та натуральні напої. І якщо ви вже знаєте, як зробити домашній йогурт без йогуртниці, поекспериментуйте і з ряжанкою. theLime ділиться з вами простим рецептом цього кисломолочного продукту, який можна приготувати лише з двох інгредієнтів.
Інгредієнти: молоко (3 л), сметана (4 ст. л).
Приготування:
Для приготування смачної ряжанки краще взяти жирне, домашнє молоко та сметану, яку у свою чергу можна замінити кефіром або натуральним йогуртом.
Виливаємо молоко в каструлю, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і залишаємо кипіти на слабкому вогні приблизно 5 хвилин. При цьому важливо не відходити від каструлі, щоб молоко не пролилося через край, і періодично помішувати його – щоб не піднімалася висока пінка.
Переливаємо молоко в глибокий посуд, який можна використовувати в духовці. Наприклад, у керамічний горщик.
Розігріваємо духовку до 150°С і ставимо молоко томитися приблизно на 3-4 години. При цьому кришкою не накриваємо його. У процесі на поверхні має з'явитися коричнева пінка, а колір стане карамельним – вийшло топлене молоко. Виймаємо його з духовки та чекаємо, поки воно охолоне до 40°С.
Відливаємо невелику частину молока в сметану та перемішуємо до однорідності. Виливаємо сметано-молочну суміш у топлене молоко, що залишилося, пінку можна за бажанням прибрати або залишити.
Накриваємо горщик кришкою і загортаємо в теплий плед, ковдру, махрове простирадло або рушник. Залишаємо в теплому місці приблизно на 8 годин – поки суміш не стане густою. Квасити ряженку можна і в банках, проте перед цим їх потрібно простерилізувати.
Розливаємо домашню ряжанку в банки або склянки - з 1 л молока виходить приблизно 700 мл ряжанки. Частину подаємо до столу, а решту можна прибрати та зберігати в холодильнику.
- Раніше ми розповіли, як приготувати домашнє згущене молоко.
- Читайте також на theLime, як зробити освіжаючий квас із цикорієм.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.