Літо для багатьох господинь - гаряча пора, адже потрібно встигнути засолити огірки та закрити різноманітні салати на зиму. А в умовах війни та продовольчої кризи така консервація може суттєво знизити витрати на овочі в холодну пору року. Тому якщо ви вже зробили мариновані огірки по-польськи, урізноманітніть меню салатом з кабачків із сардиною в олії. theLime підібрав оригінальний рецепт.
Інгредієнти: кабачок (2,5 кг), цибуля (1 кг), олія (300-500 мл), морква (1 кг), сардина в олії (2 банки), цукор (1 склянка), сіль (3 ст. л.), томатна паста (350 г), оцет 9% (100 мл).
Приготування:
Моркву та цибулю промиваємо, очищаємо. Моркву тремо на терці, цибулю подрібнюємо ножем.
Кабачки споліскуємо у проточній воді, витираємо насухо, нарізаємо кубиком.
Розігріваємо сковороду з великою кількістю рослинної олії, викладаємо на неї цибулю, обсмажуємо, потім додаємо моркву. Тушкуємо на середньому вогні, потім вливаємо томатну пасту, доводимо до кипіння.
Слідом висипаємо в сковороду нарізані кабачки і все перемішуємо. Додаємо цукор та сіль, а також сардини. Перемішуємо все разом і тушкуємо приблизно 30 хвилин на слабкому вогні.
Через зазначений проміжок часу вливаємо оцет і тушкуємо ще 20 хвилин.
Тим часом потрібно підготувати банки та кришки для салату. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), їх можна простерилізувати у мікрохвильовій печі. Перед цим банки потрібно помити з розчином соди або рідким миючим засобом. Наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність. Другий варіант - у промиту під проточною водою банку ставимо ложку і наливаємо окріп, чекаємо 5 хвилин, потім виливаємо воду.
Якщо це великі банки, їх краще стерилізувати на решітці в духовці. Ставимо в холодну духовку, щоб вони не лопнули від перепаду температур, вмикаємо температуру близько 100-130°С і нагріваємо поступово. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо декілька хвилин.
У стерильні банки викладаємо гарячий салат і заливаємо маринадом, що кипить. Закриваємо кришками і перевертаємо догори дном. Обгортаємо теплим пледом або ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного остигання. Потім прибираємо салат з кабачків із сардиною у темне прохолодне місце до зими.
Взимку дістаємо закуску – така страва відмінно доповнить навіть відварену картоплю чи пюре.
- Раніше ми розповіли, як приготувати салат із кабачків Тещин язик.
- Читайте також на theLime, як закрити на зиму кабачки з кетчупом чилі.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.