Лайм

Як приготувати на зиму Ніжинський салат із огірків: класичний рецепт

Така закуска урізноманітнить звичне меню сім'ї

Досвідчені господині полюбляють балувати своїх рідних різноманітними стравами та соліннями. А в умовах війни та продовольчої кризи така консервація може суттєво знизити витрати на овочі в холодну пору року. І якщо ви вже закрили салат із кабачків із сардиною, цього разу зробіть Ніжинський салат із огірків. theLime підготував перевірений роками рецепт.

Інгредієнти: огірки (1 кг), цибуля ріпчаста (0,5 кг), цукор (0,5 ч. л.), перець горошком (2 шт.), сіль (2 ч. л.), оцет 9% (1 ст.л.), кріп (50 г).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Для приготування такої закуски краще взяти невеликі огірки і замочити їх на ніч (8-10 годин) у холодній воді. Так вони вийдуть хрусткішими. Потім промиваємо огірки у проточній воді, нарізаємо тонкими півкільцями.

Цибулю очищаємо від лушпиння і також ріжемо півкільцями.

Кріп споліскуємо у воді, викладаємо на рушник, щоб увібралася зайва волога. Потім подрібнюємо ножем. Перемішуємо в мисці огірки, цибулю та кріп.

Заздалегідь підготуємо банки та кришки – їх потрібно промити із харчовою содою або засобом для миття посуду. Металеві кришки кип'ятимо приблизно 10 хвилин, а пластикові просто обдаємо окропом.

У кожну банку викладаємо кілька горошин чорного перцю, потім – Ніжинський салат, щільно утрамбовуючи його. Додаємо сіль, цукор та оцет. У самому кінці заливаємо в банки окріп по саме горлечко. Накриваємо стерильними кришками та залишаємо приблизно на 20 хвилин.

Розігріваємо духовку до 100°С і ставимо в неї банки з салатом. Через 5 хвилин збільшуємо температуру в духовці до 120°С і стерилізуємо ще близько 10 хвилин. Потім вимикаємо духовку, відкриваємо дверцята і чекаємо, доки салат у банках охолоне. Потім виймаємо, якщо потрібно - доливаємо окріп і щільно закручуємо (закочуємо) заготовки кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо теплим пледом і залишаємо до охолодження.

Потім прибираємо банки з Ніжинським салатом до зими – його можна зберігати як за кімнатної температури, так і у підвалі чи холодильнику.
Подаємо закуску з різними гарнірами та стравами з м'яса чи птиці.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні