Навіть під час війни, яка триває в Україні вже майже 5 місяців, багато господинь продовжують балувати свою сім'ю різноманітними десертами, аби хоч якось підняти настрій та бойовий дух. І якщо ви вже робили м'які як пух пиріжки з вишнею, цього разу урізноманітніть своє меню чорничним кексом. theLime підібрав для вас простий рецепт на сметані.
Інгредієнти: вершкове масло 82% (150 г), сметана (100 мл), яйця (3 шт.), цукрова пудра (80 г), борошно (290 г), розпушувач (12 г), ванілін або ванільний цукор (0, 5 пакетика), сіль (1/3 ч. л.), ягоди чорниці (150 г).
Приготування:
Чорницю промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Розкладаємо її на тацю рівним шаром і відправляємо в морозильну камеру, щоб вона трохи підмерзла. Це необхідно для того, щоб під час замішування тіста ягоди не перетворилися на кашу.
Вершкове масло заздалегідь виймаємо з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури. Борошно просіюємо через сито з розпушувачем – це необхідно, щоб випічка вийшла повітряною, а також щоб убезпечити від попадання в неї різного сміття з пакета.
Потім збиваємо розм'якшене масло з цукровою пудрою міксером приблизно 5-7 хвилин – до утворення світлої пишної маси. Далі додаємо по одному яйцю, продовжуємо збивати.
Після того, як збили масу з усіма яйцями, додаємо приблизно 150 г борошна, знову збиваємо на низьких обертах. Потім вводимо сметану, продовжуємо вимішувати. Потім додаємо борошно, що залишилося, сіль, ванілін або ванільний цукор. Наприкінці – підморожені ягоди чорниці, які потрібно попередньо обваляти в крохмалі. Акуратно перемішуємо ложкою або дерев'яною лопаткою – так, щоб чорниця рівномірно розподілилася в тісті.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 175°С. Форму для випікання вистилаємо пергаментним папером або змащуємо вершковим маслом. Викладаємо на неї тісто, розрівнюємо силіконовою лопаткою.
Ставимо форму в гарячу духовку та випікаємо близько 50 хвилин – 1 годину. Готовність слід перевірити дерев'яною шпажкою.
Виймаємо готовий кекс, даємо йому трохи охолонути і виймаємо із форми. Подаємо до столу, нарізавши на порційні шматочки, зі сметаною, джемом або будь-яким напоєм: кавою, чаєм і навіть кухлем молока.
- Раніше ми розповіли, як приготувати ніжні сирні кекси з малиною.
- Читайте також на theLime, як спекти бісквіт з полуничною начинкою.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.