Лечо – класична страва угорської кухні, поширена у країнах Європи. Вона не має точної рецептури, але незмінною і обов'язковою є наявність трьох видів овочів: солодкого перцю, помідорів та цибулі. І якщо ви вже робили лечо з рисом, цього разу закрийте його на зиму з олією. theLime підготував перевірений рецепт.
Інгредієнти: помідори (3 кг), солодкий перець (4 кг), цибуля (0,5 кг), морква (0,5 кг), часник (3 великі зубчики), петрушка (1 пучок), гострий гіркий перець (за бажанням), цукор (250-300 г), сіль (2-2,5 ст. л.), чорний перець горошком (15 шт.), запашний перець (5 шт.), лавровий лист (6 шт.), рослинна олія (250 мл), оцет 9% (2-3 ст. л.).
Приготування:
Для такої заготовки знадобляться невеликі банки (по 0,5 л) – приблизно 13-14 штук.
Їх заздалегідь промиваємо у проточній воді з миючим засобом та харчовою содою, витираємо насухо. Потім стерилізуємо в мікрохвильовій печі: у кожну банку наливаємо трохи води, ставимо її в піч, вмикаємо найсильнішу потужність. Чекаємо 5 хвилин, потім акуратно виймаємо. Кришки кип'ятимо у каструлі з водою приблизно 10-15 хвилин.
Усі овочі ретельно промиваємо під проточною водою, помідори пропускаємо через м'ясорубку. Перець нарізаємо великим кубиком, цибулю – четвертинками, моркву тремо на великій терці.
Часник очищаємо від лушпиння, подрібнюємо ножем або пропускаємо через прес. За бажанням до лечо можна додати гострий перець – очищаємо його від насіння, нарізаємо. Петрушку промиваємо у воді, викладаємо на декілька хвилин на паперові рушники, щоб увібралася волога, потім дрібно ріжемо.
У велику каструлю виливаємо подрібнені помідори, додаємо всі спеції, сіль, цукор, олію, часник, гострий перець. Ставимо на вогонь, чекаємо, поки закипить, потім додаємо моркву та цибулю. Проварюємо все разом 30-40 хвилин.
Додаємо болгарський перець і варимо ще хвилин 20. Наприкінці додаємо петрушку і оцет. Через 5 хвилин вимикаємо та розкладаємо лечо у стерильні банки.
Герметично закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, укутуємо теплим пледом або ковдрою. Залишаємо до повного остигання за кімнатної температури, а потім прибираємо в темне прохолодне місце.
- Раніше ми розповіли, як приготувати сиру аджику із хроном на зиму.
- Читайте також на theLime, як зробити гострий соус з болгарського перцю.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.