Квашена капуста - одна з найкорисніших сезонних страв, яка легко готується і може довго зберігатися. Розповідаємо, в яких умовах потрібно зберігати капусту та які хитрощі допоможуть збільшити термін її придатності до вживання.
Найкраще для зберігання квашеної капусти підходить холодильник або погріб, температура в якому тримається на рівні від 0 до +5 градусів за Цельсієм. Якщо в приміщенні тепліше, вона може швидко прокиснути. Мороз також не підходить для зберігання квашеної капусти, тому що при заморожуванні втрачається більша частина вітаміну С, страва стає не такою корисною і смачною.
Щоб капуста не вбирала сторонніх смаків і запахів, краще не квасити її в дерев'яних бочках і алюмінієвих каструлях. Оптимальні варіанти - скляні банки та емальований посуд. При цьому вона завжди має бути покрита розсолом.
Читайте на тему: Зберігає вітаміни всю зиму: дієтолог назвала найкорисніший овоч сезону.
Як зберігати капусту при кімнатній температурі
В умовах відсутності електроенергії холодильник може розморозитися, а балкони та підвали є не у всіх людей. У такому випадку капусту можна зберігати за кімнатної температури, але доведеться час від часу посипати її цукровим піском. У кислому середовищі він стане оцтом і вбереже квашену капусту від перекисання. З цією ж метою у банки можна класти журавлину - ці ягоди продовжать свіжіть страви.
Що робити, якщо квашена капуста покривається пліснявою
Підвищена активність дріжджових грибів у квашеній капусті може призвести до появи цвілі. Щоб цього уникнути, гірчичний порошок або насіння гірчиці загорніть у марлю і вкладіть якнайглибше в ємність із квашеною капустою.
Другий варіант - натерти корінь хрону і посипати квашену капусту в банці, відрі або мисці. Цей метод підходить тільки для капусти, яка повністю заквасилася - інакше процес ферментації може зупинитись.
Читайте на тему: Чому квашені огірки стають м'якими і порожніми всередині: поради, як цього уникнути.
Скільки зберігається квашена капуста
При температурі зберігання вище 10 градусів за Цельсієм квашену капусту слід вжити протягом 5 днів.
У холодильнику за температури +5 градусів Цельсія термін зберігання квашеної капусти збільшується до 3 тижнів.
Якщо температура в холодильнику не піднімається вище +4 градусів, а всі умови приготування дотримані, корисна сезонна страва буде придатною до 3 місяців.
Важливо: якщо квашена капуста потемніла, не варто її їсти. Це вірна ознака того, що страва прокисла.
- Читайте також, як приготувати швидку квашену капусту за годину.
- Раніше ми ділилися рецептом тушкованої квашеної капусти з квасолею - бюджетної та смачної страви.