Лайм

Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася

Прості правила допоможуть зберегти смак, свіжість та користь страви

Квашена капуста - одна з найкорисніших сезонних страв, яка легко готується і може довго зберігатися. Розповідаємо, в яких умовах потрібно зберігати капусту та які хитрощі допоможуть збільшити термін її придатності до вживання.

Найкраще для зберігання квашеної капусти підходить холодильник або погріб, температура в якому тримається на рівні від 0 до +5 градусів за Цельсієм. Якщо в приміщенні тепліше, вона може швидко прокиснути. Мороз також не підходить для зберігання квашеної капусти, тому що при заморожуванні втрачається більша частина вітаміну С, страва стає не такою корисною і смачною.

Фото: Getty Images

Щоб капуста не вбирала сторонніх смаків і запахів, краще не квасити її в дерев'яних бочках і алюмінієвих каструлях. Оптимальні варіанти - скляні банки та емальований посуд. При цьому вона завжди має бути покрита розсолом.

Читайте на тему: Зберігає вітаміни всю зиму: дієтолог назвала найкорисніший овоч сезону.

Як зберігати капусту при кімнатній температурі

В умовах відсутності електроенергії холодильник може розморозитися, а балкони та підвали є не у всіх людей. У такому випадку капусту можна зберігати за кімнатної температури, але доведеться час від часу посипати її цукровим піском. У кислому середовищі він стане оцтом і вбереже квашену капусту від перекисання. З цією ж метою у банки можна класти журавлину - ці ягоди продовжать свіжіть страви.

Що робити, якщо квашена капуста покривається пліснявою

Підвищена активність дріжджових грибів у квашеній капусті може призвести до появи цвілі. Щоб цього уникнути, гірчичний порошок або насіння гірчиці загорніть у марлю і вкладіть якнайглибше в ємність із квашеною капустою.

Другий варіант - натерти корінь хрону і посипати квашену капусту в банці, відрі або мисці. Цей метод підходить тільки для капусти, яка повністю заквасилася - інакше процес ферментації може зупинитись.

Читайте на тему: Чому квашені огірки стають м'якими і порожніми всередині: поради, як цього уникнути.

Фото: Getty Images

Скільки зберігається квашена капуста

При температурі зберігання вище 10 градусів за Цельсієм квашену капусту слід вжити протягом 5 днів.

У холодильнику за температури +5 градусів Цельсія термін зберігання квашеної капусти збільшується до 3 тижнів.

Якщо температура в холодильнику не піднімається вище +4 градусів, а всі умови приготування дотримані, корисна сезонна страва буде придатною до 3 місяців.

Важливо: якщо квашена капуста потемніла, не варто її їсти. Це вірна ознака того, що страва прокисла.

Новини партнерів

Читайте також

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень