Голубці – невід'ємний атрибут українського Різдвяного столу. Готують їх у вигляді загорнених листків капусти з пісною начинкою. Сама назва цієї страви вже вказує на символічність та ототожнюється з символом голуба. Голуб для християн уособлення Божої любові, символ краси, сили та Святого Духа. theLime ділиться простим рецептом голубців з рисом та грибами, які можна приготувати на Святвечір.
Інгредієнти для голубців: капуста (1 середній качан), довгозернистий рис (200 г), печериці (600 г), морква (1 шт.), цибуля ріпчаста (2 шт.), олія (50 мл), сіль, чорний мелений перець (за смаком).
Інгредієнти для соусу: помідори у власному соку, цибуля ріпчаста (1 шт.), часник (1 зубчик), цукор (2 ст.л.), сіль (1 ч.л.), олія (3 ст.л.).
Читайте також: Як приготувати на Різдво традиційний узвар: простий рецепт.
Приготування:
З капусти виріжте качан і опустіть у киплячу воду. Якщо капустяне листя грубе можна додати у воду трохи оцту. Поступово зніміть м'яке листя та остудіть.
Рис ретельно промийте, перекладіть у каструлю і залийте холодною водою і проваріть протягом 1 хвилини. Зайву рідину злийте.
Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте дрібним кубиком. Очищену моркву натріть на тертці. Печериці промийте під проточною водою і дрібно наріжте.
У сковороді розігрійте олію та обсмажте овочі до м'якості. Додайте гриби, сіль, перець і тушкуйте, доки не випарується вся рідина. Потім перекладіть рис і дайте йому насититися ароматом. Через кілька хвилин зніміть сковороду з плити.
Читайте також: Не тільки вінегрет: рецепти салатів з квасолею, які можна приготувати на Різдво.
Приготуйте соус. Помідори у власному соку подрібніть, цибулю дрібно нарубайте, часник пропустіть через прес або натріть на дрібній тертці. Візьміть сотейник, влийте олію і обсмажте цибулину до прозорості. Додайте подрібнені помідори, часник, сіль та перець. Уварюйте соус протягом 20 хвилин, поки він не загусне.
Тим часом скрутіть голубці. На кожен капустяний лист викладіть трохи фаршу і загорніть як згорток. Складіть у форму для запікання або інший жаростійкий посуд і залийте соусом.
Накрийте кришкою або фольгою і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте 30 хвилин. Потім відкрийте голубці і готуйте ще 15-20 хвилин, щоб утворилася рум'яна скоринка.
Дістаньте пісні голубці з духовки та залиште на 5 хвилин. Після чого перекладіть страву разом соусом в посуд для сервіровки і подавайте до столу.
- Раніше ми розповідали, як приготувати на Різдво смачну кутю з рису.
- Дізнайтеся, як зробити калач з маком, який носять хрещеним разом із кутею.